• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Silajdžić i Komšić favoriti za Predsjedništvo BiH

Ukoliko bi sada bili održani izbori u BiH najviše glasova za bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva na području FBiH osvojili bi Haris Silajdžić i Željko Komšić.

 Silajdžić i Komšić favoriti za Predsjedništvo BiH Izvor: MONDO

Agencija za strateško komuniciranje CMC za potrebe projekta "Misli BiH" provela je istraživanje prema kojem bi Silajdžić u ovom trenutku na izborima za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH osvojio 12,24 odsto glasova birača sa područja FBiH, a slijede kandidati SDA Bakir Izetbegović sa 8,93 odsto i Stranke za bolju budućnost Fahrudin Radončić sa 7,72 odsto.

Rezultati pokazuju da je Komšić sa 32,5 odsto glasova birača sa područja FBiH glavni kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, dok mu je najozbiljniji protivkandidat sa 26,38 odsto glasova Martin Raguž iz HDZ-a 1990.

Preostala dva kandidata sa hrvatskog člana Predsjedništva BiH - Borjana Krišto iz HDZ-a BiH i Jerko Ivanković iz Narodne stranke "Radom za boljitak" dobili su povjerenje 7,32, odnosno 4,01 odsto ispitanika.

Istraživanje pokazuje da će ovi izbori za članove Predsjedništva BiH biti najneizvjesniji dosad.

Značajan je postotak zasad neopredijeljenih birača ili onih koji su se odbili izjasniti i to češće među Bošnjacima nego Hrvatima, što se, kako ocjenjuje CMC, može objasniti i izostankom jače kampanje bošnjačkih kandidata, dok se ona među hrvatskim već dobro zaoštrila.

Agencija ocjenjuje da je, prema istraživanju, očigledno da će se bitka voditi za svaki bošnjački glas, što će dijelom uticati i na sada značajnu podršku Bošnjaka Komšiću i vjerovatno smanjiti razliku u odnosu na Raguža, koji će morati da radi na tome da uz apsolutnu podršku Hrvata, osvoji i nešto glasova Bošnjaka.

CMC ističe da bi dodatnu neizvjesnost u sadašnje odnose moglo donijeti i eventualno odustajanje Ivankovića iz trke za Predsjedništvo BiH, jer ima tek simboličan broj glasova, ali dovoljan da poremeti ravnotežu vodećeg dvojca hrvatskih kandidata.

Istraživanje je pokazalo da javnost nije spremna da iznese svoje stavove u odnosu na političke partije, dok otvoreno pokazuje opredjeljenost i afinitete prema predsjedničkim kandidatima.

Na pitanje "Za koga ćete dati glas u Predsjedništvu BiH" od ukupno anketiranih 1 555 građana FBiH, odgovor je dalo 1.000, dok je 555 ili 35,76 odsto izjavilo da ne znaju ili su odbili da odgovore.

Istraživanje je rađeno na slučajnom, stratificiranom i reprezentativnom uzorku građana FBiH, sa intencijom da se dobiju kao bitne odrednice nacionalnog identiteta. Istraživanje je rađeno metodom telefonskog anketiranja 15. i 16. jula.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE