• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prijava protiv direktora HT Eroneta

Ageniciji Sipa podnijeta prijava protiv 12 osoba, među kojima su direktori HT Eroneta i novinari FTV-a, zbog pronevjere.

 Prijava protiv direktora HT Eroneta Izvor: MONDO

Neformalna grupa dioničara HT Eronet podnijela je Agenciji za istrage i zaštite (SIPA), hrvatskom USKOK-u i njemačkoj policiji krivičnu prijavu protiv protiv 12 osoba, među kojima su direktori HT Eroneta i novinari Federalne televizije, zbog sumnje da su počinili više krivičnih djela i pronevjerili više od 100 miliona KM.

U saopštenju ove grupe dioničara HT Eroneta navodi se da je krivična prijava podnesena protiv generalnog direktora HT Eroneta Mostar Stipe Prlića, direktora mobilne telefonije Zorana Bakule, predstavnika Dojče telekoma u HT-u Mostar Jozefa Terigla, predstavnika T-Mobajl Hrvatska Davora Daraboša, te urednika i novinara Federalne televizije Zvonimira Jukića, Sanjina Bećiragića i Bakira Hadžiomerovića.

Među osobama protiv kojih su podnesene prijave su i bivši predsjednik Nadzornog odbora HT-Eronet Slavo Kukić, Ivica Mudrinić iz Zagreba, vlasnik kompanije SV-RSA Neven Kulenović, zagrebačka kompanija "Digitel", šef finansija HT-Eronet Miroslav Klepač i predstavnik T-Mobile Hrvatska Davor Daraboš.

Kako je saopšteno, krivična prijava protiv ovih lica podnesena je zbog krivičnih djela međunarodne i domaće korupcije i pranja novca, podmićivanja, reketa, zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja, finansijskih malverzacija, malverzacija sa vrijednosnim papirima/dionicama, udruživanje radi nagovora, utaje, prikrivanja izvršenja kaznenog djela, zbog utjecaja na svjedoke, činjenja štetnih radnji, a sve s ciljem ostvarivanja protivpravne imovinske koristi, sklapanje poslova bez konkursa, zaključivanje štetnih ugovora, neovlašćeno i nezakonito prisluškivanje i špijunaža u korist strane zemlje, a radi se o pronevjerili više od 100 miliona KM.

Uz prijavu su priloženi i predloženi kao dokazni materijal revizorski i interni revizorski izvještaji za 2006, 2007, 2008, 2009. godinu, te tekst objavljen u zadarskom "Hrvatskom listu", 28. januara ove godine pod naslovom "Pljačka mostarskog HT-a".

"Hrvatski list" je u tekstu pod naslovom "Pljačka mostarskog HT-a", između ostalog objavio, da je preko odjeljenja za oglašavanje i marketing HT Mostar "oprano desetine miliona" i da se cijela "operacija izvlačenja novca, koju nadzire Kukić, odvija preko dvije velike marketinške kompanije - "Digitela" u Zagrebu i agencije SV-RSA iz Sarajeva, te još nekoliko kompanija u BiH u vlasništvu rođaka i bliske rodbine direktora Eroneta Zorana Bakule i Stipe Prlića".

U testu se navodi da je preko agencije SV-RSA iz Sarajeva, čiji je vlasnik Kulenović, obavljani svi marketinški poslovi HT Mostara i Eroneta, te da je ova agencija imala povlašten status na FTV-u i dobijala popuste za emitovanje, a zauzvrat je Kulenović provizijom nagrađivao Prlića i Kukića, na čijem platnom spisku su novinari i urednici FTV-a Zvonimir Jukić, Bakir Hadžiomerović i Sanjin Bećiragić.

Jukić, Hadžiomerović i Bećiragić u prijavi se terete da su, kako je saopšteno, naručenim tv prilozima koji su lansirani preko Dnevnika FTV-a i emisije "60 minuta", "prikrivali stvarni kriminal u posljednje u HT Mostar koji je počinio Prlić, a koordinirao Kukić", te da su ucjenjivali i reketarili razne biznismene i političare u BiH da ukoliko žele da se o njima ne objave kompromitirajući materijali u emisijama FTV-a plate iznose od 5.000 do 20.000 evra.

U prijavi se, kako je saopšteno, navodi da je Prlić omogućio trećim NN osobama da neovlašteno prisluškuju političke oponente služeći se špijunskim komponentama instaliranim u sistem HT Eronet Mostar, čime je počinjeno krivično djelo neovlašteno prisluškivanje i snimanje bez znanja osoba koje su snimane.

Kako je saopšteno informacije dobijene ovim putem korištene su u svrhu političke i društvene kompromitacije oponenata i konkurentskih kuća, a često su se snimljeni razgovori mogli čuti u političkom magazinu "60 minuta".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE