• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odbrana: Vlasti opstruišu slučaj Karadžić!

Vlasti u BiH prave namjerne opstrukcije u saradnji sa tribunalom i dostavljanju traženih dokumenata potrebnih za odbranu Radovana Karadžića.

 Odbrana: Vlasti opstruišu slučaj Karadžić! Izvor: MONDO

Oni u panici da će se otkriti istina, suprotna onoj koja se godinama plasira u javnosti, izjavio je član tima Karadžićeve odbrane  Goran Petronijević.

"Moraće to da učine, jer će se vrlo brzo postaviti pitanje saradnje vlasti u Sarajevu sa Hagom. Ne postavlja se tu pitanje da li to vlasti BiH hoće da urade, jer one to moraju. Jedino objašnjenje jeste da vlastima odgovara ona istina koja je sada prisutna", rekao je Petronijević za "Fokus".

Prema njegovim riječima, nema institucije u BiH u kojoj ne postoji opstrukcija po ovom pitanju, počevši od Ministarstva bezbjednosti BiH, Ministarstva pravde BiH, pa do izvršnih vlasti i političara.

"Naši balističari već dva mjeseca ne mogu uraditi mjerenja u Sarajevu u vezi sa snajperskim dejstvima, što je jedan od najvećih problema sa kojim je Sarajevo napravilo najveći kapital u međunarodnoj zajednici. Plaše se da će se otkriti neke veoma nepovoljne istine po njih", naglasio je Petronijević.
On je istakao da je odbrana Radovana Karadžića morala preko Tribunala zatražiti mjerenja balističara, kako bi vlasti u Sarajevu obezbijedile policijsku asistenciju da se to obavi.

Predsjednik Boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz rekao je da je upozorenje Haškog tribunala da je saradnja vlasti BiH sa tim sudom problematična, kada je riječ o dostavi dokumenata za odbranu Karadžića, signal da bi to suđenje moglo biti nekorektno ili završeno po već pripremeljenom scenariju.

Ćurguz je upozorio da se po svaku cijenu nastoji spriječiti da odbrana dobije odgovarajuće materijale kojim bi optužnica bila dovedena u pitanje, a krajnji ishod suđenja postao neizvjestan.
Prema saznanjima "Fokusa", veliki problem u posredovanju između Haga i institucija u BiH jeste Ambasada BiH u Holandiji, koja ne pokazuje interes za pomoć kada je riječ o procesima koji se vode u Hagu protiv pripadnika srpskog naroda.  (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE