• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Komšićeva izjava protivustavna!

Izjava hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da on priznaje suverenitet Srbije bez Kosova je protivustavna - smatraju zvaničnici iz Republike Srpske.

 Komšićeva izjava protivustavna! Izvor: MONDO

U Federaciji BiH kažu da nije dobro slati riječi koje ne doprinose pomirenju i dijalogu.

Komentarišući Komšićevu izjavu da podržava cjelovitost i suverenitet Hrvatske i Srbije bez Kosova, predsjednik SDA Sulejman Tihić smatra da nije dobro da članovi Predsjedništva BiH daju izjave koje nisu usaglašene.

"To ne doprinosi dijalogu, pogotovo kada su predsjednici Srbije i Hrvatske dali izjave da priznaju teritorijalni integritet i suverenitet naše zemlje. U svakoj normalnoj zemlji izjave se pažljivo odmjeravaju i usaglašavaju, ali nažalost kod nas to nije tako", rekao je Tihić.

Potpredsjednik HDZ 1990 Martin Raguž smatra da BiH nisu potrebne izjave koje doprinose samo zaoštravanju situacije, a ne stvaranju klime dijaloga - pišu "Nezavisne novine" u sutrašnjem broju.

Član HDZ BiH Ivo Miro Jović objasnio je da ta izjava ne iznenađuje, jer se, kako je rekao, Komšić obraća svom bošnjačkom biračkom tijelu. "Bošnjacima je to pitanje bitno, pa se iz tog razloga tako ponaša kako bi im se pokušao dodvoriti i pridobiti još neki bošnjački glas na narednim izborima", istakao je Jović.

Potpredsjednik PDP-a Branislav Borenović takođe naglašava da su ove Komšićeve izjave antiustavne. "Zanimljivo je da takve izjave daju oni koji se kunu u BiH i njen Ustav, a takvim izjavama ruše je, jer ruše važeći Ustav. Ovo je klasično antiustavno djelovanje", rekao je Borenović.

Predsjednik SzDS-a Dragan Kalinić naveo je da je Komšićeva izjava "nastavak idiotske politike koja je uperena protiv Srbije i srpskog naroda".

Azra Hadžiahmetović iz Stranke za BiH smatra da tumačenje izjave Komšića treba zatražiti u političkoj opciji kojoj on pripada. "BiH i nema stav povodom Kosova, ali konkretan čin priznanja u diplomatskom smislu nije donesen. Vi ste imali izjave visokih političara u BiH da BiH za sada neće donositi odluke u vezi s priznanjem, što je i gospodin Radmanović rekao", rekla je Hadžiahmetovićeva.

List navodi da nisu uspjeli da dobiju komentar iz SDP-a BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE