• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Muftije Bošnjake plaše Dodikom

Vrh Islamske zajednice upozorava Bošnjake da paze za koga glasaju kako na oktobarskim izborima ne bi pobedio Dodik, ali ni Sulejman Tihić

 Muftije Bošnjake plaše Dodikom Izvor: MONDO

Zamjenik poglavara Islamske zajednice u BiH naibu-reis Ismet Spahić pozvao je vjernike da na opštim izborima u oktobru ne glasaju za političare i stranke koji priznaju masakr vojnika JNA u Dobrovoljačkoj, piše "Press RS".

Spahić je pozvao Bošnjake da masovno izađu na izbore i tako spriječe pobedu Milorada Dodika i SNSD, jer je to partija koja ne voli Bosnu!

Cerićev zamjenik je Bošnjacima jasno stavio do znanja: da nije bilo Dobrovoljačke, ne bi bilo ni Sarajeva. Vrh islamske vjerske zajednice BiH se tako otvoreno i bez ikakvih skrupula uključio u izbornu kampanju u BiH. Osim što IZ agituje protiv SNSD-a, na meti te vjerske organizacije je očigledno i lider Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić, koji je nedavno priznao da je u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu maja 1992. počinjen zločin nad pripadnicima JNA koji su se povlačili iz grada. Interesantno je i da se samo dan ranije na SDA obrušio u sam reis Mustafa Cerić.

On je optužio potpredsjednika RS Adila Osmanovića i potpredsjednika NS RS Šefketa Hafizovića da ne brinu dovoljno o Bošnjacima u RS.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i visoki funkcioner SNSD-a Drago Kalabić tvrdi da muslimanske vjerske vođe plaše bošnjački narod Miloradom Dodikom. On upozorava da to kod običnih građana stvara strah i nepovjerenje prema svim Srbima.

"U protekle četiri godine su prepadali građane Dodikom koji je, po njima, postao veća aždaja od Radovana Karadžića ili Slobodana Miloševića. Oni ne pozivaju građane da glasaju za neku političku opciju, već traže da se glasa protiv. To je destruktivna metoda, koju smo imali početkom devedesetih, a znamo kuda nas je sve to odvelo", kaže Kalabić.

Potpredsjednik NS RS i visoki funkcioner SDA Šefket Hafizović kaže za "Press RS" da stavovi dva čovjeka nikako ne mogu da odražavaju stav cijele IZ BiH. On tvrdi da je IZ kompaktna organizacija sa kojom SDA ima dobre odnose kao što ih ima sa lokalnim imamima, profesorima na fakultetima islamskih nauka i direktorima medresa.

"Ne znam da li više iko ozbiljno shvata ono što govori naibu-reis Ismet Spahić. Koliko su njegove izjave utemeljene svjedoče i nedavne teške optužbe na račun Sulejmana Tihića koje je potkrepio 'dokazom' da mu je to 'rekao jedan čovjek'. SDA će ove godine imati najbolji rezultat do sada", kaže Hafizović.

Politički analitičari ocjenjuju da posljednji istupi reisa Cerića i naibu-reisa Spahića predstavljaju dokaz da se vrh Islamske zajednice u BiH otvoreno i bez ikakvih skrupula stavio u službu Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića i, manjim dijelom Stranke za BiH Harisa Silajdžića. To, upozoravaju oni, može biti pogubno za razvoj demokratskih odnosa u BiH.

Magistar pravnih nauka i analitičar Mehmedalija Nuhić kaže za "Press RS" kaže da će IZ BiH, kako se izbori budu približavali, imati sve veći upliv u kampanju stranaka iz FBiH. On ističe da pojedini imami neće prezati od otvorenog pozivanja da se glasa za ili protiv nekih stranaka i da će to raditi po nalogu vrha IZ-a BiH.

"Poziv Ismeta Spahića da se ne glasa za one koji su rekli da se u Dobrovoljačkoj ulici desio zločin je poruka Bošnjacima da na izborima ne glasaju za SDA, odnosno za politiku Sulejmana Tihića. Da je IZ protiv Tihića jasno je već neko vrijeme, a postalo je očigledno na petom kongresu stranke kada su pojedini članovi te zajednice od delegata tražili da se na Kuran zakunu da će glasati za Bakira Izetbegovića, koji je tada bio Tihićev protivkandidat u borbi za mjesto predsjednika stranke", tvrdi Nuhić.

Mehmedalija Nuhić objašnjava da je IZ BiH na kongresu doživjela poraz, ali da nije odustala od kampanje protiv Tihića.

"IZ BiH se, u manjoj ili većoj mjeri, miješa u politički život Bošnjaka od početka devedesetih. Nema dileme da će uticaj te zajednice i ove godine u velikoj mjeri uticati na rezultat izbora za ključne bošnjačke funkcije. U džamijama će imami, vjerovatno, govoriti kako je grijeh glasati za SDA. Kada muslimanu neki vjerski autoritet spomene da je nešto grijeh, on odmah potpuno prihvata stav koji mu se nudi", zaključuje Nuhić.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE