• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Josipović: Srpska ustavno utemeljena

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da RS ima ustavno utemeljenje i da to za njega nije predmet rasprave jer, nije dobro poricati ustavnost.

 Josipović: Srpska ustavno utemeljena Izvor: MONDO

"Ja sam bio u BiH, mnogi su sumnjali u ostvarivost i rezultate te posjete, a posjetio sam i Republiku Srpsku i sreo se sa (premijerom Miloradom) Dodikom, dočekan srdačno i premijer je ne samo obećao, nego i napravio neke stvari za koje mnogi nisu vjerovali da će se dogoditi, i tako poslao dobru poruku da je otvoren za saradnju", rekao je on.

Josipović je dodao da je premijer Srpske obećao i da će Hrvati koji su iz BiH ili RS, a žive u Hrvatskoj trenutno, imati pravo glasa, te mogućnost da se što više njih registruje, što je i učinio.

Predsjednik Hrvatske pitanje povratka izbjeglica i situaciju u kojoj za neke ljude rat još nije završen analizira kroz problem ekonomskih faktora u ovom trenutku.

"Ja sam nedavno bio sa povratnicima i vidio sam rezultate, nisu oni uvijek takvi kakvi smo htjeli, ali razgovori imaju novi zamah i nadam se da će tempo povratka biti povećan", rekao je Josipović za Radio-televiziju Srbije.

Na pitanje ima li Hrvatska snage da obezbijedi održiv povratak, Josipović je rekao da je najbolje pitati ljude da li to zaista žele, te istakao da su vrata svima otvorena.

"Ja sam vidio da ima ljudi povratnika koji su se sjajno snašli, ali i onih sa strašnim problemima, koji imaju i birokratske prepreke. Želim reći da su danas razlozi povratka bitno drugačiji nego ranije, danas su ekonomski problemi dominantni, vrata jesu svima otvorena, ali ovi problemi su veliki i moramo biti realni", rekao je on.

Govoreći o sutiaciji u BiH, Josipović je istakao da sudbina BiH leži u rukama tri konstitutivna naroda i da je sada ključni trenutak kada političari moraju da odluče da li žele funkcionalnu državu jednakih prava naroda ili će, kako je naveo, nastaviti ometanje koje ne daje dobar rezultat.

"Mislim da takva svijest sada sazrijeva, da je vrijeme za odluke i boljitak", rekao je Josipović i dodao da njegov stav iz predizborne kampanje da je potrebno preispitati poziciju Hrvata u BiH nikada nije značio uspostavljanje trećeg entiteta, nego pomaganje hrvatskom narodu, a što je i ustavna obaveza, jer je u BiH taj narod konstitutivan.

Govoreći o pitanju Kosova, Josipović je istakao da ta rasprava u prvom redu jeste stvar Kosova i Srbije, ali da će njegova zemlja to pažljivo pratiti.

"Naša određena suzdržanost samo pokazuje da smo svjesni osjetljivosti tog pitanja", rekao je Josipović.

Govoreći o predstojećoj godišnjici "Oluje", koja se u Hrvatskoj slavi kao "velika pobjeda", Josipović je rekao da je moguć dogovor o istorijskim okolnostima i da je "tačno da je za Hrvatsku taj datum simbol pobjede i nezavisnosti", ali da žali za svakim izgubljenim životom tokom te akcije.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE