• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sipa provjerava radnike Eroneta i FTV-a

Sipa analizira prijavu grupe dioničara "Eroneta" protiv 12 osoba iz uprave ove firme i novinara FTV-a u vezi sa pronevjerom 100 miliona KM.

 Sipa provjerava radnike Eroneta i FTV-a Izvor: MONDO

Ovo je "Glasu Srpske" potvrdila portparol Sipe Željka Kujundžija.

Ona je rekla da će, ukoliko bude elemenata krivičnog djela iz nadležnosti Sipe, prijava biti uzeta u postupanje, a da će ukoliko bude elemenata iz domena neke druge policijske agencije prijava biti proslijeđena nadležnoj agenciji.

"Glas Srpske" u današnjem broju prenosi da je grupa dioničara "HT Eroneta" podnijela krivičnu prijavu protiv generalnog direktora "HT Eroneta" Mostar Stipe Prlića, direktora mobilne telefonije Zorana Bakule, predstavnika "Dojče telekoma" u HT-u Mostar Jozefa Terigla, predstavnika "T-Mobajla" Hrvatska Davora Daraboša, te urednika i novinara Federalne televizije Bakira Hadžiomerovića, Zvonimira Jukića i Sanjina Bećiragića.

Među osobama protiv kojih su podnesene prijave su i bivši predsjednik Nadzornog odbora "HT Eronet" i Upravnog odbora RTV FBiH Slavo Kukić, Ivica Mudrinić iz Zagreba, vlasnik marketinške kompanije "SV-RSA" Neven Kulenović, zagrebačka kompanija "Digitel", šef finansija "HT Eronet" Miroslav Klepač i predstavnik "T-Mobajla" Hrvatska Davor Daraboš.

Uz prijavu su priloženi i predloženi kao dokazni materijal revizorski i interni revizorski izvještaji za 2006, 2007, 2008, 2009. godinu, te tekst objavljen u zadarskom "Hrvatskom listu" 28. januara pod naslovom "Pljačka mostarskog HT-a".

U prijavi se navodi da je preko odjeljenja za oglašavanje i marketing "HT Mostar" "oprano desetine miliona" i da se cijela "operacija izvlačenja novca, koju kontroliše Kukić, odvija preko dvije velike marketinške kompanije - 'Digitela' u Zagrebu i agencije 'SV-RSA' iz Sarajeva, te još nekoliko kompanija u BiH u vlasništvu rođaka i bliske rodbine direktora 'Eroneta' Zorana Bakule i Stipe Prlića".

Dodaje se da su preko agencije "SV-RSA" iz Sarajeva, čiji je vlasnik Kulenović, obavljani svi marketinški poslovi "HT Mostara" i "Eroneta", te da je ova agencija imala povlašćen status na FTV-u i dobijala popuste za emitovanje, a zauzvrat je Kulenović provizijom nagrađivao Prlića i Kukića, na čijem platnom spisku su novinari i urednici FTV-a Zvonimir Jukić, Bakir Hadžiomerović i Sanjin Bećiragić.

"Naručeni TV prilozi lansirani preko Dnevnika FTV-a i emisije '60 minuta' imali su za cilj da sve one koji se protive kriminalu i korupciji u HT-u Mostar prikažu kao 'kriminalce i lopove', a u stvari su navedeni novinari prikrivali stvarni kriminal u posljednje četiri godine u HT Mostar", prenosi list pozivajući se na prijavu grupe dioničara "Eroneta".

Šef službe za informisanje "HT Eroneta" Vanja Gavran za "Glas Srpske" nije mogao da komentariše prijavu, samo je rekao da je van zemlje i da ne zna o čemu je riječ.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE