• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zemljotres u Srebrenici

Zemljotres koji je u utorak ujutro pogodio područje Srebrenice prema prvim podacima nije izazvao materijalnu štetu.

 Zemljotres u Srebrenici Izvor: MONDO

Zemljotres umjerene jačine koji je jutros pogodio područje Srebrenice, 80 kilometara sjeveroistočno od Sarajeva, prema preliminarnim podacima nije izazvao materijalnu štetu.

Iz Federalnog hidrometerološkog zavoda saopšteno je da se potres dogodio u 2.45 časa, te da je njegova magnituda u hipocentru iznosila 3,7 stepeni Rihtera, a intenzitet u epicentru bio je pet stepeni Merkalijeve skale.

Na teritoriji grada Sarajeva gotovo svakodnevno se javljaju zemljotresi intenziteta manjeg od tri stepena Merkalijeve skale, koje registruju samo instrumenti.

Epicentralna područja ovih poresa su Pale, Prača, Hrasno, Trebević, Vučja Luka i Vogošća. Snažniji zemljotresi su relativno rijetki.

Prema podacima Federalnog hidrometerološkog zavoda, u toku jedne godine na teritoriji Kantona Sarajevo registruje se u prosjeku oko 100 zemljotresa, od čega dva do tri zemljotresa koji mogu izazvati osjetljivo podrhtavanje tla ili nanijeti manju materijalnu štetu na građevinskim objektima.

Na osnovu instrumentalnih podataka, primjenjujući matematičko-fizikalni model seizmičnosti, došlo se do zaključka da se u narednih sto godina na teritoriji Sarajeva mogu očekivati zemljotresi maksimalnog intenziteta do sedam stepeni Merkalijeve skale.

Zemljotresi tog intenziteta izazivaju materijalna oštećenja na građevinskim objektima, uglavnom bez ljudskih žrtava.

U vremenskom periodu od sto i više godina, prema ovim prognozama, može doći do razornih zemljotresa na području planine Treskavice, koji mogu izazvati ogromne materijalne štete na građevinskim objektima na području Sarajeva i odnijeti mnogo ljudskih života.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE