• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Špirić Cvetkoviću: BiH nije priznala Kosovo!

Predsjedavajući Savjeta ministara Nikola Špirić izjavio je u Sarajevu da je zvanični stav BiH da nije priznala proglašenje samostalnosti Kosova.

 Špirić Cvetkoviću: BiH nije priznala Kosovo! Izvor: MONDO

Špirić je predsjednika Vlade Srbije Mirka Cvetkovića zamolio da se u Srbiji ne posvećuje velika pažnja pojedinim izjava iz BiH u kojima se govori drugačije.

"Različiti politički tonovi usporavaju prijateljsku saradnju između dvije zemlje", konstatovao je Špirić ističući da za spoljnu politiku BiH nema prečeg zadatka od uspostavljanja dobre saradnje sa susjedima - Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Cvetković je potvrdio da Srbija kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma u punoj mjeri podržava teritorijalni integritet BiH.

On je istakao da će Srbija podržati bilo koji dogovor koji budu postigla dva entiteta i tri konstitutivna naroda kada se radi o unutrašnjem uređenju BiH.

"Sa druge strane, BiH priznaje teritorijalni integritet Srbije i, kao što smo čuli, pojedinačni stavovi ne predstavljaju stavove BiH", rekao je Cvetković zahvalivši se BiH na toj podršci.

Špirić je istakao da je sa Cvetkovićem razgovarao o svim otvorenim pitanjima, među kojima su pitanja granice, stare devizne štednje, imovinskih prava građana i sukcesija.

"Razgovarali smo i o potrebi kreiranja novih sporazuma koji bi ubrzali saradnju", rekao je Špirić, precizirajući da su pokrenute inicijative za sklapanje sporazuma o saradnji u oblasti zdravstva, o plovnim putevima unutrašnjih voda, te o pružanju usluga u vazdušnom saobraćaju.

Špirić je podsjetio da je Srbija značajan partner BiH - sa stanovišta investiranja Srbija je drugi investitor, a sa stanovišta obima razmjene spada među prvih pet sa kojima BiH ima najveću razmjenu.

On je dodao da je Srbija među zemljama sa kojima BiH ima najveću pokrivenost izvoza uvozom, koja je u prvom kvartalu ove godine iznosila 67,8 odsto.

"Razgovarali smo o uklanjanju administrativnih barijera kako bi povećali dinamiku ekonomske saradnje, jer, složili smo se, ništa tako snažno ne može da povezuje zemlje, narode, građane kao što je ekonomija", istakao je Špirić.

On je rekao da je sa zadovoljstvom prihvaćena Cvetkovićeva ideja o održavanju zajedničkih sjednica Savjeta ministara BiH i Vlade Srbije, na kojima bi bila rješavana otvorena pitanja. Špirić se pohvalno izrazio o novoj fazi odnosa zvaničnog Beograda i Zagreba ističući da se to pozitivno odražava na region i BiH.

Navodeći da regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi predstavljaju osnovu rada proevropske Vlade Srbije Cvetković je naglasio da i njegov dolazak u Sarajevu predstavlja kontinuitet želje da se na političkom nivou ostvare odnosi koji bi stvorili osnovu za dalje jačanje i produbljivanje bilateralne saradnje, a u krajnjoj liniji demonstrirali potrebu i želju Srbije da dođe do pomirenja u regionu.
Ističući da između BiH i Srbije ne vidi nijedan ključni problem, Cvetković je konstatovao da je pitanje evropskih integracija podjednako aktuelno za BiH i Srbiju.

Prema njegovim riječima, Srbija podržava evropske integracije cijelog zapadnog Balkana i raduje se, ne samo svojim, već i uspjesima bilo koje zemlje. Cvetković je izrazio zadovoljstvo smo što će Hrvatska prva biti članica EU, ali je i za BiH poželio da što prije dobije viznu liberalizaciju.

Navodeći da Srbija i BiH imaju identične stavove o sadašnjim i budućim pitanjima, Cvetković je konstatovao da nema razloga da proces pomirenja u bilo čemu kasni.

"Okrenimo list ka budućnosti i intenzivirajmo našu saradnju u oblastima gde ona nije intenzivirana", poručio je premijer Cvetković i dodao da su u okviru pitanja saradnje u oblasti borbe protiv kriminala spomenuta i pitanja ratnih zločina, te saradnje policija dvije zemlje. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE