• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rusi iniciraju istragu na zasedanju PSSE

Ruska delegacija na zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope pokreće pitanje tvrdnji Karle del Ponte o trgovini organima Srba sa Kosova.

 Rusi iniciraju istragu na zasedanju PSSE Izvor: MONDO

Ruska delegacija će na prolećnom zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE), koje počinje u ponedeljak 14. aprila, pokrenuti pitanje istrage činjenica opisanih u knjizi bivšeg glavnog tužioca Haškog tribunala Karle del Ponte "Lov: Ja i ratni zločinci".

"Smatramo da PSSE, kada Tribunal ćuti, treba da uzme situaciju pod sopstvenu kontrolu, uz uzimanje u obzir činjenica koje se navode u knjizi Karle del Ponte", rekao je ruskoj novinskoj agenciji RIA Novosti šef delegacije iz Moskve Konstantin Kosačov.

Kosačov je rekao da će ruska delegacija u okviru sednice prikupljati neophodan broj potpisa i zvanično uneti inicijativu u Sekretarijat PSSE.

Izražavajući nadu da će inicijativa Rusije biti podržana, Kosačov je dodao da PSSE ima iskustva u sprovođenja sličnih istraga, budući da je ispitivala i temu tajnih zatvora američke centralne obaveštajne agencije (CIA) u zemljama na istoku Evrope.

RIA Novosti je dobila potvrdu da je u kancelariju glavnog tužioca Serža Bramerca stigao zvaničan zahtev Rusije za odgovor da li Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu poseduje informacije o zločinima protiv Srba koje se u knjizi pominju i šta je preduzeto da one budu istražene.

"Dobili smo zahtev i on se sada razmatra", rekla je agenciji portparol glavnog tužioca Haškog tribunala Olga Kavran, dodajući da odgovor kancelarije tužioca neće biti javan.

Kavranova je, istovremeno, odbila da komentariše tekstove u medijima o navodima iz knjige Del Ponteove sa informacijom o stotinama Srba, otetim i ubijenim na Kosmetu radi prodaje njihovih organa klinikama na Zapadu.

Rusija je 8. aprila saopštila da se zvanično obratila Tribunalu sa tim pitanjem, a u komentaru povodom izveštaja medija da je Švajcarska zabranila Del Ponteovoj da učestvuje u promociji njene knjige u Milanu, saopšteno je da "Moskva pažljivo prati" kako se razvijaju događaji oko tih memoara.

U saopštenju Ministarstva inostranih poslova ističe se da "šokiraju činjenice koje su se pojavile u javnosti o zverskim zločinima protiv mirnog srpskog stanovništva, koje su počinilil ekstremisti Oslobodilačke vojske Kosova pod parolom 'borbe za nezavisnost'".

Ne čudi, istakla je zvanična Moskva, što se takva otkrića Del Ponteove ne uklapaju u scenario "niza država" kojim se vrši propaganda o kosovskim Albancima kao "velikomučenicima" i, na toj osnovi, ozvaničenja jednostrano proglašene kosovske "nezavisnosti".

Postoji želja da bude ublažen odjek činjenica koje "otkrivaju kriminalnu predistoriju protivpravne suverenizacije Kosova", navedeno je dalje.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE