Formiranje Savjeta ministara Dodik Covic Izetbegovic

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Politika

U Savjetu ministara svakom po tri ministarstva

Autor SRNA
Autor SRNA

Lideri SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović usaglasili su večeras u Sarajevu tekst izjave o principima za formiranje vlasti na nivou BiH.

Tekst sadrži 10 tačaka, od donošenja zakona do evropskih integracija.  Na večerašnjem sastanku nije bilo razgovora o raspodjeli ministarstava.  Sastanak je održan u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu. 

Izetbegović: Što se tiče SDA, Savjet ministara može sutra...

Lider SDA Bakir Izetbegović izjavio je da su na današnjem sastanku sa liderima SNSD-a Miloradom Dodikom i HDZ-a Bih Draganom Čovićem usaglašeni principi djelovanja u naredne četiri godine, čime je napravljen dobar korak, te najavio da će naredne sedmice biti razgovarano o resorima u Savjetu ministara.

On se nada da će novi Savjet ministara biti formiran do 31. marta, dodajući da, što se tiče SDA, to može biti sutra.

Prema njegovim riječima, u izjavi o principima za formiranje vlasti navode se bitne stvari za BiH koje se odnose na ekonomiju i sve integracijske procese.

"Aktiviranje MAP-a nije članstvo u NATO-u. To je nastavak nečega što smo počeli, a što je u skladu sa zakonom", rekao je Izetbegović novinarima u Sarajevu, dodajući da on smatra da je i ovo pitanje sastavni dio usaglašenih principa.

Odgovarajući na pitanje da li je razgovarano i o četvrtom partneru u vlasti na nivou BiH, Izetbegović je rekao da njih može biti više /četvrti, peti, a možda i šesti, sedmi.

"Osim SDA, biće ih još barem dva ili tri", rekao je Izetbegović, dodajući da su, što se tiče njega, svi dobrodošli i da bi se u tom slučaju SDA "malo povukla i prepustila koju fotelju".

Čović: Ništa posebno

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da je u usaglašenoj izjavi o principima za formiranje vlasti na nivou BiH nabrojano šta bi, u načelu, trebalo raditi u skladu sa Ustavom i zakonima.

"Imamo usaglašenu izjavu o tim principima na kojima bi trebalo da funkcioniše vlast na nivou BiH. Sada bi trebalo da pokušamo da tražimo drugi korak", izjavio je Čović novinarima nakon sastanka sa predsjednicima SNSD-a Miloradom Dodikom i SDA Bakirom Izetbegovićem u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, u izjavi, koja sadrži 11 tačaka, piše sve što treba da se radi u skladu sa Ustavom i zakonima.

"Ništa posebno nema u izjavi, osim nabrajanja šta bi, u načelu, trebalo raditi u skladu sa Ustavom i zakonima. U njoj je sve precizno nabrojano, od izbornog zakona, integracijskih procesa, drugih zakona i mislim da ništa nije izostavljeno. Mislim da izjavu nećemo ni potpisivati", istakao je Čović.

On je naveo da na sastanku nije bilo riječi o raspodjeli ministarstava u Savjetu ministara jer je Izetbegović tražio da tim razgovorima prisustvuje delegacija SDA.

Dodik: Svakom po tri ministarstva

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je večeras u Sarajevu da je usaglašeno da svakom od tri konstitutivna naroda pripadnu po tri ministarstva u novom sazivu Savjeta ministara, kao i da Savjet ministara neće biti formiran do kraja marta.

"Bilo bi dobro da Savjet ministara bude formiran do kraja marta i dolaska komesara EU za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesa Hana, ali je to nemoguće jer to procedure ne dozvoljavaju", rekao je Dodik novinarima nakon sastanka sa liderima HDZ-a BiH Draganom Čovićem i SDA Bakirom Izetbegovićem.

Dodik, koji je i predsjedavajući Predsjedništva BiH, istakao je da će sjednica Predsjedništva biti sazvana kada bude postignut kompletan dogovor o formiranju vlasti na nivou BiH.

"Mislili smo da ćemo nešto završiti, ali oni opet nešto zatežu", naveo je Dodik.

On je potvrdio da je na današnjem sastanku usaglašena izjava o principima za formiranje vlasti u kojoj je navedeno da se poštuju Ustav i zakoni, ali i stavovi svih relevantnih nivoa vlasti u BiH.

"Član tri izjave kaže da će se nastaviti sa integracijskim procesima u skladu sa Ustavom i zakonima, ali i stavovima drugih nivoa vlasti u BiH", rekao je Dodik.

Govoreći o Akcionom planu za članstvo u NATO-u, on je naglasio da se do 2013. ništa nije poštovalo, a da je to sada odjednom postalo životno pitanje.

"Mi poštujemo stav Narodne skupštine Republike Srpske koja je rekla da put u NATO nije u interesu Republike Srpske i mi ćemo se tako i ponašati. Ako neko očekuje da ćemo taj stav promijeniti da bismo ušli u Savjet ministara, hvala im onda za Savjet ministara", rekao je Dodik.

Lider SNSD-a je ponovio da su kod formiranja Savjeta ministara jasne procedure nakon izbora.

Prema njegovim riječima, usaglašeno je da od devet ministarstva u Savjetu ministara po tri pripadnu svakom od tri konstitutivna naroda.

ŠTA PIŠE U PRINCIPIMA

Lideri SNSD-a, HDZ-a i SDA Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović usaglasili su 10 principa za formiranje vlasti na nivou BiH, a prvi od njih je poštivanje i provođenje Opšteg okvirnog sporazum za mir i njegovih 11 aneksa uključujući i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, saznaje Srna iz izvora u Sarajevu.

Izvor Srne je naglasio da se drugi princip odnosi na poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH kao elemenata njenog međunarodnog subjektiviteta, što je najbolji garant održivosti mira i stabilnosti uz poštivanje Dejtonske ustavne strukture.

Treći princip odnosi se na nastavak integracionih procesa u skladu sa Ustavom i zakonima, usklađujući stavove i interese svih nivoa vlasti u BiH.

Lideri su usaglasili da je neophodno implementirati sve presude domaćih i evropskih sudova koje se odnose na Izborni zakon BiH kako bi se osigurala ustavna i institucionalna ravnopravnost konstitutivnih naroda i građana te njihovo legitimno predstavljanje na teritoriji cijele BiH, a u skladu sa Ustavom BiH.

"U institucijama na svim nivoima vlasti obezbijediti zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih u skladu sa ustavima, a izbor i imenovanja vršiti prema kriterijumu dokazane kompetentnosti kandidata. Usvojiti zakone i provesti mjere potrebne za sprečavanje i eliminaciju diskriminacije na osnovu etničke, vjerske, ideološke ili druge pripadnosti i za osiguranje ravnopravnosti u ostvarivanju prava na zapošljavanje, školovanje, socijalnu i zdravstvenu zaštitu", peti je princip koji su usaglasili lideri SNSD-a, HDZ-a i SDA.

Šesti princip predviđa da se kroz mehanizam koordinacije procesa evropskih integracija u BiH intezivno radi na usklađivanju domaćeg zakonodavstva sa pravnom regulativom EU s ciljem ispunjavanja potrebnih uslova za pristupanje BiH EU, a socijalno-ekonomskim reformama usmjeriti se na rješavanje životnih pitanja u BiH.

U procesu napretka BiH ka članstvu u EU potrebno je postepeno stvoriti uslove da institucije BiH preuzmu puni suverenitet i da se završi mandat OHR-a u BiH.

Izvor Srne navodi da sedmi princip predviđa da se ubrzanom izgradnjom transportne, energetske i digitalne infrastrukture, koja je od strateškog interesa za BiH i region, pospješi privredni razvoj.

U osmom principu se navodi da je potrebno intenzivno provoditi mjere koje će osigurati održivi povratak prognanih i raseljenih lica, a deveti princip predviđa da se obezbijedi nezavisnost i kompetentnost institucija pravne države za nastavak efikasne borbe protiv svih oblika ekstremizma, organizovanog kriminala i korupcije.

"Nastaviti izgradnju dobrosusjedskih odnosa sa Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom, uz rješavanje otvorenih pitanja na principima reciprociteta, međusobnog uvažavanja i poštovanja međunarodnog prava", navodi se u desetom principu za formiranje vlasti na nivou BiH, koje su usaglasili lideri SNSD-a, HDZ-a i SDA.

U usaglašenoj izjavi o principima za formiranje vlasti na nivou BiH navodi se da su trojica lidera svjesni odgovornosti prema narodima i građanima BiH, konstatujući da dosadašnji napredak nije dovoljan sa stanovišta potreba stanovništva, ali da predstavlja dobar temelj za dalje političke, ekonomske i društvene reforme i razvoj BiH, kao najbolji odgovor na negativne demografske trendove i odlazak mladih, kao i na potrebe izgradnje, stabilnog, ekonomski prosperitetnog i socijalno pravednog društva jednakih šansi.

"Spremni smo da formiramo i obezbijedimo stabilno funkcionisanje vlasti u BiH koja će nastaviti provođenje neophodnih zakonodavnih, socijalno-ekonomskih i društvenih reformi koje će se prioritetno usmjeriti na rješavanje svakodnevnih životnih pitanja građana, te ponuditi odgovorno upravljanje, vladavinu prava, sigurnost i prosperitet", navodi se u usaglašenoj izjavi Dodika, Čovića i Izetbegovića.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Još iz INFO

MONDO REPORTAŽE

loader