• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vehabije vježbaju na Vlašiću

Vehabije iz cijele BiH okupiće se 27. jula na platou Babanovac na planini Vlašić, gdje će se takmičiti u brojnim sportskim igrama!

 Vehabije vježbaju na Vlašiću Izvor: MONDO

MUP Srednjobosanskog kantona potvrdio je za "Press RS" da su se vehabije raspitivale o mogućnostima organizacije skupa.

Iz MUP-u SB Kantona kažu da još nikakav zvaničan zahtjev od vehabija nisu dobili, mada, kako kažu iz MUP-a, to ne znači da ga neće dobiti u narednih nekoliko dana

Interesantno je da su vehabije najavile da će na Vlašiću, na dan kada antifašisti u BiH obilježavaju dan ustanka u Drugom svjetskom ratu, organizovati sportske igre.

Okupljanje vehabija poslije terorističkog napada u Bugojnu izazvalo je veliku uzemirenost među stanovništvom koje živi na Vlašiću i okolini. S obzirom na to da je riječ o lokaciji koja je blizu administrativne granice RS i FBiH reagovali su i čelnici MUP-a RS. Oni su poručili da prate situaciju.

Član ekspertskog tima za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević upozorava da se vehabijama ni po koju cijenu ne smije dopustiti da organizuju postrojavanje na Vlašiću jer taj skup može da proizvede dalekosežne posljedice.

"Svaka grupa od tri ili više islamskih ekstremista je opasna teroristička jedinica. Zamislite kako će izgledati kad ih dođe, možda, nekoliko hiljada. To što oni redovnim putem traže dozvolu od policije znači da ne namjeravaju da, što se bezbjednosne strane tiče, na Vlašiću naprave nekakav problem. Skup će im poslužiti za nešto sasvim drugo, za regrutaciju novih članova i slanje poruke svojim finansijerima da oni u BiH i dalje postoje, da su jaki i da ništa ne može da ih slomi", ocjenjuje Galijašević.

On objašnjava da će skup na Vlašiću biti promocija vehabijskog pokreta i poruka javnosti da nije riječ o opasnoj organizaciji, već mirnim ljudima koji se navodno bave sportom i sličnim aktivnostima.

"Taj skup će, ako ga bude, biti masovan. To praktično znači da će poslužiti za zastrašivanje običnih građana. Nisu oni slučajno sve aktivnosti na organizaciji tog događaja pokrenuli javno. Vehabije žele da na Vlašić privuku što više ljudi, posebno onih koji se još kolebaju da li da im priđu. To je idealna prilika da se vrbuje što više mladih ljudi u njihove redove i oni od toga neće odustati", kaže Galijašević.

Političari iz RS smatraju da se ne smije dozvoliti vehabijama da se "igraju" na Vlašiću. Poslanik u NS RS Novo Grujić pita u kakvim će se sportskim disciplinama vehabije takmičiti.

"Vjerovatno će se nadmetati u bacanju noža, brzom postavljanju eksploziva, bacanju bombe sa ramena ili zabijanju bombaša samoubica u hotel 'Babanovac'. Imam informacije da vehabije iz Cazinske krajine namjeravaju da dođu na Vlašić preko teritorije RS. Poručujem im da im narod Manjače to neće dozvoliti. Najbolje bi bilo da policija uopšte ne dozvoli to okupljanje i da se taj pokret potpuno zabrani", kaže Grujić.

Portparol MUP-a SB kantona Sefir Baručija ističe, da je krajnje neizvjesno da li će uopšte biti "sabora vehabija" na Vlašiću, jer se vehabije posljednjih dana nisu raspitivale u o uslovima organizacije takvog javnog skupa.

"Ne znamo da li su odustali ili koriste možda prikupljaju potrebne papire. Za organizaciju takvog skupa potrebno je da, osim zahtjeva, imaju i sva druga potrebna odobrenja. S obzirom na to da oni žele da organizuju sportsku manifestaciju, onda za to moraju da obezbjede i ambulantu i vatrogasce i da ispune neke druge uslove. Sve potrebne papire moraju da predaju 48 časova prije održavanja skupa, a onda MUP odlučuje da li ćemo zahtjev odobriti ili odbiti", objašnjava Baručija.   

Potpredsjednik Odbora za bezbednost NSRS Zoran Đerić kaže da policija u SB kantonu mora da profesionalno procijeni koliko će održavanje vehabijskog skupa uticati na bezbjednost u toj regiji.

"Oni bi trebalo da kažu da li to okupljanje treba zabraniti. Ipak, siguran sam da bi u slučaju zabrane odmah počele da se oglašavaju razne organizacije za ljudska prava. U svakom slučaju, vehabijski pokret je prijetnja koji mora da bude pod maksimalnom kontrolom bezbjednosnih agencija u BiH, a naročito onih u FBiH. Mi u RS trebalo bi da budemo oprezni i stalno držimo oči otvorene", kaže Đerić

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE