• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ako može Kosovo, može i RS?

Odluka Međunarodnog suda pravde da jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova nije povrijedila međunarodnog pravo navela je javnost u RS da se zapita postoje li šanse da se slično dogodi i ovom entitetu BiH.

 Ako može Kosovo, može i RS? Izvor: MONDO

Demokratski narodni savez će dobro proučiti mišljenje Međunarodnog suda pravde u Hagu o nezavisnosti Kosova, jer u ovoj odluci vidi dobru podlogu za otcjepljenje Republike Srpske, rekao je Srni predsjednik DNS-a Marko Pavić.

Pavić je istakao da će DNS zatražiti u Narodnoj skupštini RS da, prije nego što preduzme zvanične korake u vezi sa otcjepljenjem, zatraži mišljenje Međunarodnog suda pravde, jer ova stranka smatra da taj sud neće moći donijeti različite odluke o istoj pravnoj stvari.

Predsjednik DNS-a smatra da je u "ovoj nesreći koja je zadesila međunarodno pravo i institucije međunarodnog prava dobro samo to što je pokazano kojim putem RS treba da ide".

Pavić je dodao da je mišljenje Međunarodnog suda pravde u Hagu o nezavisnosti Kosova još jedan sramni akt međunarodnog pravosuđa.

Prema njegovoj ocjeni, sud koji bi trebalo da bude vrhovni autoritet u primjeni prava dozvolio je sebi da ga dio međunarodne zajednice izlobira i da donese presudu protivnu međunarodnim pravnim propisima.

"Svakom obrazovanom čovjeku u svijetu je jasno ko je u ovom slučaju u pravu - da je Srbija u pravu i da je otcjepljenje Kosova nelegalno", rekao je Pavić i dodao da DNS smatra da je uređenje granica unutrašnja stvar Srbije i da RS nikada neće dati da BiH prizna Kosovo dok je to stav Srbije.

Generalni sekretar Izvršnog odbora SNSD-a Rajko Vasić smatra da će se nakon mišljenja Međunarodnog suda pravde o nezavisnosti Kosova pojačati antagonizmi u BiH, te da se mogu se očekivati i pojačani pritisci iz pojedinih krugova da se prizna Kosovo, kako bi se naštetilo Srbiji.

"U regionu će na snazi dobiti činjenica da je nezavisnost moguća bez referenduma", rekao je Vasić SRNI i dodao da Republika Srpska mora da nastavi da vodi pažljivu politiku koja neće donijeti štetu Srbima u BiH, ali da će slučaj Kosova donekle olakšati njenu poziciju u borbi za zaštitu dejtonskog statusa.

"Savjetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde po kojem jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom bilo je očekivano s obzirom na sva dešavanja" naveo je Vasić.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić ističe da Republika Srpska "ima teritoriju, stanovništvo i vlast, odnosno sve elemente da, ukoliko odluči, krene sličnim putem kao Kosovo".

Majkićeva je rekla da se nije dogodilo ono što je većina građana Srpske očekivala - da će Međunarodni sud pravde naći neko rješenje i poslati poruku da neće podržati jednostranu nezavisnost Kosova.

"Koliko god ta odluka bila bolna možemo je tumačiti tako da će i RS, ukoliko odluči da potraži put na sličan način, dobiti podršku koja je ovog puta data Kosovu", rekla je Majkićeva, komentarišući odluku Međunarodnog suda pravde da deklaracija o nezavisnosti Kosova nije protivna međunarodnom pravu.

Nakon današnje objave savjetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde, Republika Srpska (RS) bi već sutra mogla da jednostrano proglasi nezavisnost, smatra Vitomir Popović, profesor na Univerzitetu u Banjaluci.

On je Srni rekao da nije očekivano mišljenje Suda prema kojem jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom, bez obzira na neravnotežu snaga u okviru međunarodne zajednice.

Prema njegovim riječima, ovakvim mišljenjem dovodi se u pitanje legitimitet Organizacije UN, čiji je Sud organ, a ponovo je do izražaja došla dominacija politike SAD.

"Ne samo što je jedan dio sudija došao iz zemalja koje su priznale Kosovo, već je postojalo i snažno lobiranje prema drugom dijelu", rekao je Popović.

On je dodao da je ovim aktom otvoreno novo poglavlje u razvoju međunarodnog prava i teritorijalnog suvereniteta i da on daje za pravo svim regijama i pokrajinama u svijetu da proglase nezavisnost, uključujući i Srbe u enklavama na samom Kosovu.

Na pitanje da li će savjetodavno mišljenje Suda proizvesti određene pritiske pojedinih krugova u BiH za priznanjem Kosova, Popović je odgovorio da to uopšte nije moguće, jer bez saglasnosti Republike Srpske i srpskih predstavnika u zajedničkim organima nema ni zvaničnog stava BiH po tom pitanju.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE