• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tender za partnera "Elektroprivrede RS" u avgustu

Tender za izbor strateškog partnera "Elektroprivrede RS" za izgradnju hidroenergetskog sistema Gornja Drina biće raspisan do polovine avgusta.

 Tender za partnera "Elektroprivrede RS" u avgustu Izvor: MONDO

"Očekujem da će se na javni poziv za izbor strateškog partnera javiti ozbiljne elektroenergetske kompanije, a s tim ciljem Vlada je i postavila visoke uslove", rekao je ministar industrije, energetike i rudarstva RS Slobodan Puhalac "Nezavisnim novinama" ne želeći da spekuliše o imenima potencijalnih partnera.

Hidroenergetski projekat procijenjene investicione vrijednosti 423 miliona evra, za koji je Vlada RS ovih dana utvrdila uslove za izbor strateškog partnera, podrazumijeva izgradnju četiri hieroelektrane na gornjem slivu Drine ukupne instalacione snage 230 megavata.

Radi se o Hidroelektrani (HE) Buk Bijela okvirne instalisane snage 114,6 megavata, HE Foča 51,7 megavata, HE Paunci 36,6 megavata i HE Sutjeska sa snagom 35 megavata.

Ukupna godišnja proizvodnja struje u tim elektranama iznosila bi oko 800 gigavat-časova, što čini 15 odsto ukupne postojeće godišnje proizvodnje električne energije u RS.

Procedurom koja je usvojila Valda RS predviđeno je da kompanije u pretkvalifikacionoj fazi dostave pisma zainteresovanosti, nakon čega će oni koji ispunjavaju uslove biti pozvani na pregovore sa Komisijom za izbor strateškog partnera.
Projekat Gornja Drina biće realizovan kroz osnivanje koncesionog preduzeća čiji će većinski vlasnik biti strateški partner, dok će "Elektroprivreda RS" i njeno zavisno preduzeće Hidroelektrane na Drini i eventualno treće lice imati između 25 i 49 odsto udjela.  (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE