• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kosovo - top tema i u BiH

Burne reakcije u BIH povodom odluke o Kosovu. Srbi i Hrvati pričaju o nezavisnosti, a u SDA tvrde da se ta pitanja ne mogu gurati "pod isti koš".

 Kosovo - top tema i u BiH Izvor: MONDO

Izmjena međunarodnog prava u slučaju Kosova daje Hrvatima u BiH pravo na nezavisnost u granicama koje je Herceg-Bosna unijela u FBiH, tvrdi Pločkinić.

Leo Pločkinić, koordinator hrvatskog nevladinog sektora u BiH predlaže da se Republika Srpska i Herceg-Bosna uzajamno priznaju i da u budućnosti razvijaju dobre međususjedske odnose nakon raspada BiH.        

"Raspad BiH se davno dogodio, a na ruševinama se mora graditi održiva budućnost kroz suživot i toleranciju tri naroda kroz tri nezavisne države", poručio je Pločkinić.

Prema njegovim riječima, Hrvati u BiH imaju kapacitet za nezavisnost.
"BiH je nefunkcionalna država koju ne prihvataju dva od tri naroda i samo je težnja SAD održava na okupu", zaključio je Pločkinić.

Predsjednik Srpske radikalne stranke Republike Srpske (SRS RS) Milanko Mihajlica ocijenio je da se može očekivati da će, na osnovu agrumenata iz političke odluke Međunarodnog suda pravde o jednostranoj nezavisnosti Kosova, i politički faktori u Srpskoj ubuduće razmišljati o samostalnoj RS.

"Ne treba isključiti mogućnost da će u budućnosti RS krenuti svojim putem što bi moglo da podrazumijeva da RS postane slobodna i samostalna", poručio je Mihajlica.

Navodeći da je RS dio Dejtonske BiH, Mihajlica je rekao da je realno očekivati da će politički faktori u Srpskoj razmišljati o budućnosti RS drugačije nego što su razmišljali do juče. On je dodao da se nakon odluke MSP mogu očekivati pritisci na Srpsku iz nekih međunarodnih krugova koji su lobirali za nezavisnost Kosova, a bliski su političkim krugovima u Sarajevu koji u kontinuitetu osporavaju RS.

Predsjednik Saveza za demokratsku Srpsku Dragan Kalinić smatra da se nakon  savjetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde /MSP/ u Hagu o nezavisnosti Kosova mogu očekivati pritisci međunarodne zajednice na RS da ćuti i ne reaguje na otcjepljenje dijela teritorije od jedne suverene države kakva je Srbija.
"Mogu se očekivati pritisci u vidu još većeg stezanja i unitarizacije BiH pod pod floskulom da BiH ne može u Evropu sa ovakvom unutrašnjom konfiguracijom, već samo kao jedna država", rekao je Kalinić na konferenciji za novinare u Banjaluci.
On je istakao da sve političke partije koje nakon oktobarskih izbora uđu u Narodnu skupštinu RS moraju odmah sjesti i napraviti čvrst sporazum kojim će biti definisan odgovor Srpske na sve domaće i strane političke pritiske.

Kalinić je ocijenio je da savjetodavno mišljenje MSP u Hagu o nezavisnosti Kosova razočaravajuće i najmanje očekivano.

Reagujući na savjetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde u Hagu da Deklaracija  o nezavisnosti Kosova  nije protivna međunarodnom pravu iz SDA je danas saopšteno da  ni u kom slučaju nije moguće izjednačavati položaj Kosova i Republike Srpske.

"SDA apeluje na sve aktere političke javnosti u BiH  da se suzdrže od neprimjerene retorike, posebno na one što dolaze iz RS, u kojoj se stavlja znak jednakosti između položaja Kosova i Republike Srpske što je potpuno pogrešno i netačno", navodi se u saopštenju.

U SDA se ističe i to da entiteti nemaju ustavnih mogućnosti za samoopredjeljenje do  otcjepljenja i  da ova presuda treba da pomogne i Srbiji i Kosovu u rješavanju njihovih međusobnih odnosa.
"SDA  Odluku Međunarodnog suda pravde, koja ima savjetodavni karakter, razumije kao još jednu fakturu pogubne i promašene politike režima Slobodana Miloševića koja je ispostavljena novoj, dedmokratskoj i proevropskoj vlasti u Srbiji", stoji u saopštenju.

Pitanje priznanja Kosova od strane BiH može biti rješavano samo uz puni konzenzus svih članova Predsjedništva BiH, stav je SDA.
(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE