• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RS: Neka ponovo sude i Oriću!

Borci, nevladin sektor i političari RS ocjenjuju da "slučaj Haradinaj" ne bi trebao da bude usamljen.

 RS: Neka ponovo sude i Oriću! Izvor: MONDO

Ponovljeno suđenje bivšem komandantu takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramušu Haradinaju ne bi trebalo da ostane usamljen slučaj, jer bi pred Haškim tribunalom trebalo ponoviti još neke procese koji se odnose na rat i zločine u BiH, poput procesa protiv Nasera Orića, ocjena je boračkih udruženja, nevladinog sektora i političara iz Republike Srpske (RS).

Predsjednik Boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz rekao je za banjalučki list "Fokus" kaže da je uvjeren da "slučaj Haradinaja" neće biti usamljen, jer su brojna suđenja okončana na opšte zaprepaštenje, čak i dijela pravne javnosti navodeći primjere procesa koji su se vodili protiv bivšeg komandanta Armije RBiH pokojnog Rasima Deliću i Nasera Orića, koji je nad srpskim stanovništvom oko Srebrenice počinio strašne ratne zločine tokom tri godine rata.

"Kada se suđenja ponove, i nadam se rezultiraju osuđujućim teškim presudama, ljudi koji su učestovovali u prethodnim procesima, prvenstveno sudije i tužioci, moraće se malo zacrvenjeti. Bićemo u prilici da sa čvrstim argumentima zatražimo obnovu postupaka. To će se morati desiti, jer jednostrani pristup ovako složenom pitanju dodatno truje odnose na prostoru bivše Jugoslavije, što za buduće generacije može biti vrlo problematično sa stanovišta bezbjednosti", upozorio je Ćurguz.

 Predsjednik Nevladine organizacije "Istorijski projekat Srebrenica" Stefana Karganovića ocijenio je da suština odluke Žalbenog vijeća u odnosu na Haradinaja pokazuje da objektivna nemogućnost Tužilaštva da predoči ključne dokaze dovodi u pitanje integritet sudskog procesa i pravednost suđenja u tim dijelovima.

"Ta objektivna okolnost, prema mišljenju Žalbenog vijeća, odnosi se na atmosferu zastrašivanja svjedoka koja je dominirala tokom suđenja. Dodatni elemenat, koji Žalbeno vijeće pominje jeste propust Pretresnog vijeća da u nekim segmentima preduzmu inicijativu da bi obezbijedilo da ključni svjedoci budu dovedeni i saslušani", ističe Karganović.


Ukoliko je tokom suđenja Oriću, kaže Karganović, bilo pojava zastrašivanja svjedoka od strane optuženog ili njegovih predstavnika na terenu, onda drugostepena presuda u "predmetu Haradinaj" otvara mogućnost za ponavljanje suđenja po onim tačkama u vezi sa kojim dokazni materijal usljed tog zastrašivanja nije mogao da bude predočen.

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Slobodan Šaraba rekao je da odluka Tribunala u "slučaju Haradinaj" nagovještava da je pravda spora, ali ipak dostižna. On je izrazio nadu da će Haradinaj biti osuđen za zlodjela koja je počinio na Kosovu, kao što, kako je rekao, vjeruje da će se ponoviti postupci i nekim komandantima Armije BiH, prvenstveno Oriću.


Suđenje Haradinaju, optuženom za zločine na Kosovu 1998. godine, biće djelimično ponovljeno, pošto je apelaciono veće Haškog tribunala 21. jula usvojilo žalbu tužilaštva na prvostepenu oslobađajuću presudu. Suđenje će biti ponovljeno i saoptuženima Idrizu Baljaju i Ljahu Brahimaju.

  Predsjedavajući sudija apelacionog vijeća Patrik Robinson rekao je da će suđenje biti ponovoljeno po šest od 37 tačaka optužnice koje se odnose na zločine nad pritvorenicima u zarobljeničkom logoru OVK u selu Jablanica kod Dečana od marta do septembra 1998. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE