• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neće biti okupljanja vehabija na Vlašiću

Na vlašićkom platou Babanovac sutra ipak neće biti okupljanja vehabija jer policiji nije prijavljen nikakav skup

 Neće biti okupljanja vehabija na Vlašiću Izvor: MONDO

Na vlašićkom platou Babanovac, sutra, povodom Dana ustanka u BiH, neće biti nikakvih okupljanja, jer aktivisti vehabijskog pokreta, koji su namjeravali da organizuju sportske susrete, nisu prijavili skup, rekao je Srni načelnik Policijske stanice Travnik Slavko Lovrić.

On je pojasnio da je, prema zakonu, trebalo da vehabije prijave skup 48 časova ranije, navodeći da zvanično nisu uputli nikakav zahtjev ni Policijskoj stanici Travnik, ni Ministarstvu unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona.

Lovrić je podsjetio da su aktivisti vehabijskog pokreta namjeravali da se na Vlašiću okupe još 18. jula, ali da nisu imali vremena da prikupe potrebnu dokumentaciju, pa su ga odgodili za 27. juli, navodeći da se više nisu obraćali policiji.

Prema Lovrićevim riječima, na vlašićkom platou Babanovac su se povodom Dana ustanka u BiH, 27. jula, tradicionalno okupljala društva antifašista.

"Ove godine, ni jedno društvo nije najavilo svoj dolazak, tako da 27. jula na Vlašiću neće biti nikakvih okupljanja", dodao je Lovrić.

Ove informacije potvrdili su i u kantonalnom MUP-u, navodeći da će mjere bezbjednosti biti pojačane.

U Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) BiH ranije je rečeno da je alarmantan podatak da u BiH ima 3.000 vehabija koji su, prema obavještajnim procjenama, potencijalna opasnost po zemlju, i da su potrebne pojačane operativne mjere i saradnja svih policijskih službi, na sprečavanju terorističkih akcija.

U terorističkom napadu na Policijsku stanicu u Bugojnu 27. juna poginuo je policajac Tarik Ljubuškić, teže je povrijeđena policajka Edina Hindić, dok je šest ljudi lakše povrijeđeno. Uhapšeni su Haris Čaušević zvani Oks iz reda vehabija koji je priznao aktiviranje eksplozivne naprave i naveo imena tri saučesnika, među kojima je Naser Palislamović.

Iza rešetaka je i Adnan Čaušević kojem je Opštinski sud Bugojno odredio jednomjesečni pritvor zbog sumnje da je počinio krivično djelo izazivanja opšte opasnosti u pokušaju i ugrožavanja sigurnosti prijetećim porukama, a osumnjičen je i da je 9. i 10. jula bacio ručnu bombu na prostor Vatrogasnog doma u Gornjem Vakufu koja je eksplodirala.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE