• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PDP će podržati zakon o popisu

PDP će podržati zakon o popisu stanovništva u BiH jer je koristan za RS

 PDP će podržati zakon o popisu Izvor: MONDO

Partija demokratskog progresa (PDP) podržaće zakon o popisu stanovništva u BiH, koji će biti razmatran na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH u četvrtak, 29. jula, jer je, kako navode, riječ o zakonu koji je koristan za Republiku Srpsku (RS) i ostale u BiH.

Član Izvršnog odbora PDP-a Igor Crnadak rekao je da je RS predloženim zakonskim rješenjem dobila mogućnost izjašnjavanja po vjerskoj, nacionalnoj i jezičkoj osnovi i mogućnost da se sazna prava demografska slika BiH da ne bi bilo "velikih priča o velikoj mulietničnosti u Sarajevu" nakon popisa.

PDP smatra da je član 48 zakona, u kojem stoji da se na formiranje vlasti primjenjuju rezultati popisa stanovništva iz 1991. godine i da to važi sve do implementacije Aneksa 7. Dejtonskog sporazuma, suvišan, ali ne i štetan po RS.

Crnadak je rekao da je stav PDP da je bolje imati zakon o popisu stanovništva i sa članom 48, nego biti bez zakona i u nedogled koristi rezultate popisa iz 1991. godine.

"Zakon o popisu omogućuje da konačno dobijemo popis stanovništva kao osnovu za svaku ozbiljniju strategiju razvoja i kao osnovu za dalju mogućnost povlačenje sredstava iz predpristupnih fondova EU", rekao je Crnadak na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Crnadak kaže da SNSD "koristi zakon o popisu stanovništva u predizborne svrhe" i pozvao ih da "umjesto što dižu hajku oko ovog zakona, daju pravi odgovor na odluku Međunarodnog suda pravde u Hagu o legalnosti jednistrano roglašene nezavisnosti Kosova".

PDP smatra da je Vlada RS do danas "morala da ponudi konkretnu reakciju u svjetlu nove situacije u međunarodnoj politici nakon odluke Međunarodnog suda pravde".

Crnadak ističe da je u ovom terenutku za RS najveći interes da se očuva dejtonsko uređenje BiH sa dva entiteta i da bi svaki ulazak u prekompoziciju bio rizičan za Srpsku.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE