• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tri miliona za izbornu kampanju!

Političke partije iz RS u predstojećoj izbornoj kampanji potrošiće više od 3.000.000 KM!

 Tri miliona za izbornu kampanju! Izvor: MONDO

Kako saznaje "Press RS", gotovo polovinu od te cifre planira da potroši Savez nezavisnih socialdemokrata koji je za promotivne materijale, reklamne spotove, oglase i bilborde pripremio, kako tvrde u toj partiji, skoro milion i po maraka.

Od stranaka koje imaju poslanike u aktuelnom sazivu Narodne skupštine RS najmanje će potrošiti Srpska radikalna stranka RS - samo 100.000 KM.

U izbornim štabovima političkih stranaka ovih dana radi se punom parom. Kalkuliše se o mogućim troškovima, zakupljuje medijski prostor, smišljaju izborni slogani i najbolji načini za stranačku promociju.

Međutim, u većini stranaka tvrde kako će ova kampanja biti mnogo skromnija u odnosu na prethodne, jer su im budžeti mnogo tanji, pa će ih se većina fokusirati na kontakt sa biračima posredstvom javnih tribina.

Ove godine, bar kako uvjeravaju u većini stranaka, izostaće i gostovanje velikih estradnih zvijezda na predizbornim skupovima. Posebno se time diče opozicionari koji kažu da, za razliku od vladajućih, nemaju para za takav "circus".

U najjačoj opozicionoj stranci u RS - SDS, kažu da će u ovoj kampanji potrošiti oko 350.000 KM i da će u odnosu na ranije godine ova biti mnogo skromnija.

"Nemamo namjeru da pravimo bilo kakav politički cirkus niti da dovodimo velike zvijezde, jer to nije primjereno situaciji u kojoj živimo. Mislimo da troškove treba drastično redukovati, a većinu novca namjeravamo potrošiti za zakup prostora u medijima, bilborde, plakate i ostali promotivni material", rekao je za "EuroBlic" generalni sekretar SDS Draga Ćuzulan.

Istovremeno, radikali kažu da i kada bi ih mogli priuštiti, velike estradne zvijezde vjerovatno ne bi mogli obezbjediti na svojim skupovima, "jer su ih vladajuće stranke već rezervisale".

"Pošto ih je Dodik već sve zakupio, svakako ne bi mogli pjevati u isto vrijeme za sve. Svjesni smo da se ne možemo utrkivati sa vladajućim, tako da će naš budžet za kampanju biti oko 100.000 KM, a koji ćemo uglavnom potrošiti na propagandni materijal, medije i slogane, kako bi se naša riječ što dalje čula. Novac nećemo uzimati od kriminalaca, već ćemo ga obezbjediti legalnim tokovima i uz pomoć prijatelja stranke", kaže lider SRS RS Milanko Mihajlica.

U PDP kažu da će većinu od 450.000 KM, koliko namjeravaju da obezbjede za kampanju, potrošiti na medijsku promociju, štampane materijale, brošure, bilborde.

"Da li će neko na lokalnom nivou i u vlastitoj režiji dovesti nekoga od zvijezda, ne znamo, ali što se tiče vrha partije to ne namjeravamo raditi. To će vjerovatno vladajući, pošto su već potrošili nekoliko miliona maraka dovodeći folk pjevačice, boksere, a inače su i poznati po šatorima i volovima. Možda bismo i mi to radili da imamo novca, ali pošto ga nemamo to će kod nas biti mnogo skromnije", kaže potpredsjednik PDP Slaven Pekić.

U PDP-u kažu da će većinu novca za kampanju obezbjediti iz budžetskih prihoda, članarine i od simpatizera stranke, a ono što ne budu mogli odmah da plate, tražiće odgodu na nekoliko rata.

Socijalisti još nisu izračunali koliko će ih koštati ova kampanja, ali bi konačna suma mogla da bude poznata do kraja sedmice.

"U svakom slučaju, ne vjerujemo da ćemo imati novca za glamuroznu kampanju, koncerte i tome slično. Izvori finansiranja biće uglavnom članarine i donacije, a većinu kampanje usmjerićemo na direktan kontakt sa biračima posredstvom javnih tribina", rekao je predsjednik IO SP Saša Čudić.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE