• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ingliš: Neizvjesno zatvaranje OHR-a

Odlazeći ambasador SAD u BiH Čarls Ingliš kaže da nije siguran da će do zatvaranja OHR-a doći za vrijeme mandata njegovog nasljednika Patrika Muna.

 Ingliš: Neizvjesno zatvaranje OHR-a Izvor: MONDO

"Nadam se i očekujem da će lideri koji budu pobjednici na izborima shvatiti da treba da dođu do kompromisa. Onda ne samo da se može zatvoriti OHR i da BiH može poslati aplikaciju za članstvo u EU, nego će to biti signal da je BiH sposobna za kompromis", rekao je Ingliš za "Nezavisne novine".

Govoreći o posljedicama odluke Međunarodnog suda pravde o Kosovu, Ingliš je rekao da od srpskih političara očekuje da budu lideri i da svojim biračima pomognu da shvate potrebu da ostanu fokusirani na BiH.

"Priča o bilo kakvoj vrsti secesije je neodgovorna i neprihvatljiva. Pozivam lidere da se ne uvlače u takve priče, niti da uvlače svoje birače u tu vrstu razmišljanja, jer im nude lažnu viziju budućnosti", naglasio je Ingliš.

Odgovarajući na pitanje da li će biti ustavnih promjena u BiH nakon izbora, Inliš je istakao da BiH mora preduzeti reforme kako bi postala kredibilan kandidat za ono što njeni građani žele, a to je prosperitet, EU i bezbjednost koju pruža NATO.

"EU i NATO su organizacije čiji predstavnici sjede za stolom i razgovaraju o vrlo složenim pitanjima u namjeri da dođu do kompromisa. Zemlja koja želi da postane član mora pokazati kapacitet za dolaženje do konsenzusa. Nažalost, BiH još nije pokazala te karakteristike", rekao je Ingliš i dodao da je suština kompromisa jako važna i izrazio nadu da će predstavnici oba entiteta i svih konstitutivnih naroda i opcija sjesti za sto i donijeti bitne odluke.

Govoreći o mogućnostima BiH da napreduje ka članstvu u NATO, Ingliš je istakao da vidi mogućnost za kompromis, ali da u predizbornoj klimi to nije moguće postići.

"Put reformi koji BiH može slijediti je takozvano Individualno partnerstvo za akcioni plan, IPAP, što je veoma slično onom što bismo radili u godišnjem planu kroz Akcioni plan za članstvo (MAP). MAP je, naravno, sljedeći nivo, ali vi još možete ubrzati sve potrebne reforme, sa ili bez MAP-a, kako biste pokazali da bi BiH bila sposoban partner u MAP-u", pojasnio je Ingliš.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE