• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obilježen dan ustanka BiH

Polaganjem vijenaca i cvijeća na spomenik palim borcima obilježen 27. juli - Dan ustanka naroda i narodnosti u BiH u Drugom svjetskom ratu.

 Obilježen dan ustanka BiH Izvor: MONDO

Načelnica opštine Drvar Anka Papak-Dodig rekla je da je današnji dan prilika da se narod drvarskog kraja još jednom prisjeti prvog partizanskog pucnja i najave velike, mučne i dugotrajne borbe za slobodu.

Ona je podsjetila da je upravo u Drvaru "pukla prva ustanička puška", čiji je odjek pokrenuo narod BiH u borbu protiv najvećeg zla u istoriji čovječanstva - fašizma.

Ističući da je Drvar 27. jula počeo ispisivati najsvjetlije stranice svoje bogate istorije, Dodigova je navela da su tokom četvorogodišnjeg rata drvarski rodoljubi činili "kičmu antifašističke borbe".

Dan ustanka naroda i narodnosti BiH u Drugom svjetskom ratu obilježen je danas i u Doboju polaganjem vijenaca na spomen obilježja poginulim borcima NOR-a.

Predsjednik Opštinskog odbora Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR) u Doboju Marinko Gojković rekao je da je u narodnooslobodilačkim i partizanskim odredima u Drugom svjetskom ratu sa dobojsko-ozrenskog područja učestvovalo 4 250 boraca, od kojih je 651 poginulo, a u ustaško-fašističke logore odvedeno i ubijeno 635 boraca i civila.

"Preživjeli borci iz Drugog svjetskog rata i naši potomci, kao i svi slobodoljubivi građani imamo ljudsku i moralnu obavezu da čuvamo od zaborava istorijsku i društvenu, oslobodilačku i antifašističku tradiciju svih naših naroda i narodnosti", rekao je Gojković u dobojskom parku "Heroja" na obilježavanju 27. jula - Dana ustanka naroda BiH.

U kripti Spomen-kosturnice nalaze se posmrtni ostaci 186 poginulih boraca u NOR-u, a na dva granitna postamenta u bareljefu prikazani su događaji iz NOB-a i ispisana imena 111 dobojskih rodoljuba koje je ustaški prijeki sud u Doboju 1941. godine osudio na smrt i strijeljao.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE