• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Blokiran rad Parlamenta BiH

Autori mondo.ba Autori SRNA

Zbog nedostatka kvoruma predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto prekinula je prvu hitnu sjednicu ovog doma u novom sazivu.

 Parlament BiH: Nedostatak kvoruma, sjednica prekinuta Izvor: MONDO/Samir Cacan
Izvor: MONDO/Samir Cacan

Na sjednicu su došla 22 poslanika, što je bilo dovoljno za kvorum za rad, ali nije došao niko od poslanika iz Republike Srpske, tako da nije bilo uslova da Predstavnički dom odlučuje o bilo čemu.

Prema dnevnom redu sjednice, poslanici su trebalo da razmatraju informaciju Savjeta ministara u tehničkom mandatu o kontroli i upravljanju prilivom masovnog broja migranata i izbjeglica u BiH sa osvrtom na aktuelnu bezbjednosnu i humanitarnu situaciju na području Unsko-sanskog kantona.

Druga tačka dnevnog reda prve hitne sjednice u ovom mandatu trebalo je da bude inFormacija Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH o razlozima neimenovanja članova Delegacije parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope i mogućim posljedicama.

Zbog neformiranja parlamentarnih komisija, parlament BiH propustio je rok za prijavljivanje delegacije u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope za ovu godinu.

Sazivanje hitne sjednice zatražili su poslanici SDP-a, Naše stranke, SBB-a i A-SDA.

Klub poslanika SNSD-a i Srpski klub najavili su ranije da neće doći na današnju sjednicu tražeći da se odblokira proces formiranja Savjeta ministara i završetka konstituisanja parlamentarnih komisija, ističući da neće pristati na uslovljavanja drugih političkih subjekata kada je riječ o sprovođenju volje birača.

Na današnju sjednicu Predstavničkog doma došli su i predstavnici vlasti Unsko-sanskog kantona, koji su izrazili razočarenje zbog njenog neodržavanja.

Premijer Unsko-sanskog kantoan Mustafa Ružnić rekao je novinarima da su u tom kantonu formirali četiri privremena prihvatna centra kako bi migranti imali gdje prezimiti i kako bi se u tom periodu svi zajednički pripremili za novi migrantski talas koji se očekuje sa početkom proljeća.

"Sada smo u situaciji da moramo zatvoriti dva centra - 'Miral' u Velikoj Kladuši i 'Bira' u Bihaću, odnosno izmjestiti ih na druge lokacije u nenaseljeno područje, zbog čega smo očekivali da će na današnjoj sjednici biti zaduženo Koordinaciono tijelo da postupi po zaključcima Gradskog vijeća Bihaća i Vlade Unsko-sanskog kantona da se sačini akcioni plan i provede u roku od 30 dana u vezi sa ovim pitanjem", rekao je Ružnić.

On je rekao da će biti iskorišteni kapaciteti Zavoda za javno zdravstvo, Veterinarskog zavoda, MUP-a Unsko-sanskog kantona da ova dva migrantska centra budu zatvorena ili izmještena, dok bi lokaciju trebalo da odrediti Kancelarija za strance.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić najavio je zatvaranje prihvatnih centara u ovom gradu, ali i preduzimanje drugih radikalnijih mjera.

Fazlić je istakao da Bihać, grad sa 60.000 stanovnika, a u kojem je smješteno više hiljada migranata, snosi najveći teret i nema adekvatne kapacitete za zbrinjavanje ilegalnih migranata.

Jedan od poslanika koji su zatražili održavanje hitne sjednice Predstavničkog doma Saša Magazinović iz SDP-a rekao je novinarima da traži od Savjeta ministara u tehničkom mandatu informaciju šta je do sada urađeno u vezi sa pitanjem neovlaštenog prebacivanja migranata iz Hrvatske u BiH.

Magazinović je ocijenio da između institucija u BiH ne postoji odgovarajuća saradnja kada je riječ o migracijama, što je ilustrovao podacima Granične policije BiH koja najavljuje dolazak 75.000 migranata, dok Služba za poslove sa strancima raspolaže podatkom o dolasku 50.000 novih migranata.

On traži i odgovor koliko je novca dato BiH za suočavanje sa migrantskom krizom, te ko je i na šta je taj novac potrošen.

Magazinović je uvjeren da će se sa problemom ilegalnih migranata uskoro suočiti i drugi gradovi u BiH, među kojima je i Sarajevo.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE