• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Topnički dnevnici" ne postoje?!

Haški sud odbacio je zahtjev Tužilaštva da se Hrvatskoj izda obavezujući nalog za dostavu takozvanih "topničkih dnevnika".

 "Topnički dnevnici" ne postoje?! Izvor: MONDO

Tužilaštvo ove dnevnike smatra ključnim optužujućim dokazima protiv trojice hrvatskih generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača, saopšteno je iz suda u Hagu.

Sudsko vijeće u predmetu Gotovina, Čermak, Markač procijenilo je da je nemoguće sa sigurnošću utvrditi da li postoje ti dokumenti, koje Tužilaštvo već dvije godine traži od Hrvatske i smatra ih ključnim optužujućim dokazima.

"Uzimajući u obzir sve nejasnoće u vezi sa nastankom, postojanjem i lokacijom dokumenata koje je tražilo Tužilaštvo, sudsko vijeće smatra da ne bi bilo opravdano izdati subpoenu za dostavu traženih dokumenata", navodi se u odluci Vijeća.

Sudije ističu da njihova odluka ne znači da Hrvatska ne treba i dalje sarađivati sa Tribunalom i tužilaštvom koje, kako se navodi, može ponovo da podnese zahtjev ako se pojave novi dokumenti ili informacije.

U obrazloženju odluke, koja je donesena juče, navodi se da ostaje upitna vjerodostojnost nekih informacija koje je u takozvanoj administrativnoj istrazi prikupila hrvatska Vlada.

U odluci, koju je potpisao predsjedavajući sudskog veća sudija Alfons Ori, navodi se da je hrvatska Vlada proteklih godina preduzela proaktivne mjere i značajne napore u intenziviranju potrage za dokumentima.

Hrvatska Vlada godinama tvrdi da je haškom Tužilaštvu dostavila sve tražene dokumente, a za onima koje nije pronašla pokrenula je opsežnu administrativnu istragu.

Takozvani "topnički dnevnici" bili su glavna prepreka za nastavak hrvatskih pristupnih pregovora sa EU, jer je nekoliko članica Unije, pozivajući se na nezadovoljstvo haškog Tužilaštva saradnjom Hrvatske, blokiralo otvaranje poglavlja 23. Pravosuđe i temeljna prava.

Nakon poslednjeg izvještaja glavnog haškog tužioca Serža Bramerca Savetu bezbjednosti UN sredinom juna, Brisel je dao "zeleno svjetlo" pa je poglavlje 23. otvoreno na međuvladinoj konferenciji.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE