• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Srpska da razmotri nacrt zakona o redu i miru"

Autor SRNA

Delegacija EU i Kancelarija specijalnog predstavnika EU u BiH apeluju na vlasti Republike Srpske da ponovno razmotre Nacrt izmjena i dopuna Zakona o javnom redu i miru.

 "Srpska da razmotri nacrt zakona o redu i miru" Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba
Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Razmatranje je preporučeno da bi taj zakonski akt uskladili sa međunarodnim i evropskim standardima, te ističu da je EU spremna da pruži pomoć u tom pogledu.

Iz Delegacije EU u BiH saopšteno je da izražavaju zabrinutost da bi taj nacrt, ukoliko bude usvojen, mogao negativno uticati na ostvarivanje osnovnih sloboda u Republici Srpskoj, posebno slobode izražavanja i slobode okupljanja.

Pozdravljena je spremnost ministra unutrašnjih poslova Srpske Dragana Lukača da poboljša nacrt izmjena i dopuna, te upućen poziv Narodnoj skupštini Srpske da prihvati izmjene zakona koje će ga približiti međunarodnim i EU standardima.

Istovremeno, u saopštenju se napominje da će u Sarajevu u septembru biti održana prva LGBT parada i izražava žaljenje zbog negativnih reagovanja javnosti na tu najavu, a vlasti BiH podsjećaju na obavezu da promovišu društvo bez diskriminacije i štite prava građana na slobodu okupljanja i slobodu izražavanja.

"Ove vrijednosti su ključni elementi funkcionalne demokratije i od suštinskog značaja za napredak BiH", napominju iz Delegacije EU.

Apel da se ponovo razmotri navedeni nacrt zakona u Srpskoj podržale su u zajedničkoj izjavi ambasade SAD, Njemačke, Velike Britanije i OHR, te sugerisale da sa međunarodnim standardima treba uskladiti i Nacrt zakona o javnom okupljanju.

"Bez izmjena koje bi ih uskladile sa međunarodnim standardima i najboljim primjerima iz prakse, oba zakona mogu se iskoristiti za neprimjereno ograničavanje osnovnih sloboda", dodaje se u zajedničkoj izjavi.

Potpisnici zajedničke izjave apeluju na sve nivoe vlasti u BiH da podrže i poštuju obaveze koje su preuzeli potpisivanjem međunarodnih konvencija o ljudskim pravima EU i UN.

Sloboda izražavanja, mirno okupljanje i sloboda medija su, kako se navodi osnovni elementi zdrave, funkcionalne demokratije i ključni su za odgovornost koju treba da snose vlasti i lideri.

Potpisnici zajedničke izjave naglašavaju da politički lideri u BiH treba da sprovedu reforme koje će zemlju približiti demokratskim normama i evropskim standardima, a da nedavne inicijative i retoriku u Republici Srpskoj vide kao udaljavanje od tih standarda, uprkos vladinoj javno proklamovanoj privrženosti procesu evropskih integracija.

MINISTARSTVO OTVORENO ZA KONSTRUKTIVNE PRIJEDLOGE

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske spremno je na kontruktivan dijalog u vezi sa Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru koji bi trebalo da se 16. aprila 2019. godine nađe na dnevnom redu Četvrte sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, objavljeno je na zvaničnoj internet stranici MUP-a.
Cilj je, kažu, da se dobije kvalitetno i dobro rješenje, do utvrđivanja prijedloga ovog zakona.
"Istovremeno, u skupštinskoj proceduri na sjednici NSRS naći će se Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima koji predviđa mogućnost uvođenja rezervnog sastava policije, što je i praksa mnogih zemalja članica Evropske unije, a sve u cilju podizanja stepena bezbjednosti građana i imovine", stoji u saopštenju.
Ministarstvo nije u skupštinsku proceduru uputilo nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom okupljanju, kako su to mnogi mediji posljednjih dana objavili, niti se Vlada Republike Srpske očitovala o istom. Imajući u vidu da se radi o radnoj verziji, Ministarstvo neće u ovom trenutku nastaviti rad na izmjenama ovog Zakona, niti će ovaj materijal uputiti u proceduru.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Drzen

Ove godine u Sarajevu, za dve i u Banja Luci

MONDO REPORTAŽE