• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Englezi ne daju Ejupa Ganića

Sud za ekstradicije u Londonu odbio je da izruči Srbiji Ejupa Ganića, optuženog za ratni sločin nad jedinicama JNA u Sarajevu.

 Englezi ne daju Ejupa Ganića Izvor: MONDO

Nakon ove odluke suda, srpska strana ima pravo žalbe Višem sudu, pred kojim će se voditi potpuno nov postupak.

O zahtjevu za ekstradiciju potom odlučuje ministar unutrašnjih poslova Velike Britanije, a njegovu odluku mora da potvrdi Dom lordova britanskog parlamenta.

Na zahtjev tužilaštva za ratne zločine, Viši sud u Beogradu pokrenuo je u decembru 2008. godine istragu protiv Ganića zbog osnovane sumnje da je neposredno, zajedno sa drugim licima, suprotno konkretnim sporazumima o mirnom povlačenju jedinica JNA iz BiH, izdavao naređenja za napade na objekte JNA u Sarajevu - vojnu bolnicu, Dom JNA, kolonu sanitetskih vozila i vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj ulici u maju 1992.

Rješenjem o sprovođenju istrage Ganiću se na teret stavljaju tri krivična djela - ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja i upotreba nedozvoljenih sredstava borbe.

Sud u Londonu je 14. jula okončao dvonedeljnu raspravu o srpskom zahtjevu za izručenje Ganića, kada je odbio i zahtjev njegove odbrane da mu se ukine kućni pritvor uz polaganje kaucije.

Ganić je 1. marta uhapšen na londonskom aerodromu Hitrou po potjernici srpskog Interpola, a deset dana kasnije je pušten iz ekstradicionog pritvora uz kauciju od 300.000 evra i zabranu napuštanja Velike Britanije do odluke suda o njegovoj ekstradiciji.

Ganić (64) je ne pretresima u Londonu tvrdio da "Srbija manipuliše britanski pravni sistem" kako bi postigla da on bude izručen Beograduk, gdje "nisu u stanju da mu sude pošteno za djelo za koje ga terete".

Ganić tvrdi i da su optužbe koje su protiv njega podigle vlasti u Beogradu "politički motivisane, kako bi se umanjila odgovornost Srbije za rat u BiH između 1992. i 1995.".

Tužilac Džejms Luis, koji je predstavljao Srbiju pred londonskim sudom, tvrdio je da se prema dokazima očigledno radi o "ratnom zločinu", ali to očigledno sud nije uvažio.

Vekarić: nastavljamo, ovo je tek prvo poluvrijeme

Zamjenik tužioca za ratne zločine najavio je da će srpska strana razmotriti pravo na ulaganje žalbe na neizručenje Ganića.

Prvostepenom odlukom Suda u Londonu danas odbijen je zahtjev srpskog ministarstva pravde za ekstradiciju bivšeg člana ratnog Predsjedništva BiH Ejupa Ganića.

"Postoji pravo žalbe višem sudu. Razmotrićemo to. Poštujemo naravno svaku odluku engleskog suda i idemo dalje. Ovo je tek prvo poluvrijeme", naveo je Vekarić.

(Tanjug/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE