• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Eštonova preuzima kontrolu

Šef evropske diplomatije Ketrin Ešton planira da preuzme direktnu kontrolu nad BiH sa novim ovlašćenjima usmjerenim protiv srpskih "tvrdolinijaša".

 Eštonova preuzima kontrolu Izvor: MONDO

Oni su protiv države i blokiraju političke reforme, piše danas britanski "Dejli telegraf".

U povjerljivom dokumentu, koji je iznijela tokom ove sedmice Eštonova je, kako navodi londonski dnevnik, zatražila da ove jeseni bude uvedena nova funkcija izaslanika EU sa većim ovlaštenjima kako bi pokrenuo ustavne reforme.

"Ključ za političke reforme, koje su BiH uslov za ulazak u EU, jeste jačanje multietničke federalne države, uglavnom pod kontrolom muslimana i Hrvata, i na štetu Republike Srpske", piše list.

Kako bi se prevazišla "blokirajuća taktika Srba", u tajnom dokumentu Eštonova zahtijeva da njen novi izaslanik za BiH dobije ovlaštenja od Savjeta ministara inostranih poslova EU da neistomišljenicima uvodi zabrane putovanja i zamrzava sredstva.

Evropske diplomate su potvrdile da će nove mjere biti upotrebljene "protiv svakoga ko bude opstruktivan", uključujući i premijera Republike Srpske Milorada Dodika.

"Dodik neće biti presrećan, ali moraćemo da pratimo njegovo ponašanje", rekao je više rangirani diplomata EU.

Profesor za međunarodne odnose u centru za demokratske studije na Univerzitetu u Vestminsteru Dejvid Čendler kritikuje nove mjere, ocjenjujući ih kao nedemokratske.

Prema njegovim riječima, ironično je unapređivati demokratiju i ljudska prava EU, a oslanjati se na tako drakonske mjere kako bi bile spriječene slobodne i javne diskusije o napretku za BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE