• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OHR ostaje u BiH na neodređeno

OHR ostaje do daljeg u BiH, a u Briselu se nikada do sada ozbiljno nije ni razgovaralo o zatvaranju ove kancelarije, piše "EuroBlic".

 OHR ostaje u BiH na neodređeno  Izvor: MONDO

Njihov izvor je rekao da ima više razloga za to, a jedan je da, ako OHR izgubi mandat ovde, neće biti u mogućnosti za intervenciju u BiH gde je "situacija očajna".

"Namjera posljednjeg dogovora ministara spoljnih poslova EU u Briselu jeste da napravi ozbiljnije korake samo za uspostavljanje buduće diplomatske službe EU, ali nema direktnih posljedica za BiH", rekao je ovaj izvor.

Istovremeno, izvor "EuroBlica" iz Brisela pojašnjava da je produženi mandat visokom predstavniku Valentinu Incku do sredine naredne godine zapravo samo "formalan" i da se Incko "uvijek može opozvati".

"EuroBlic" prenosi da funkcija evropskog predstavnika za BiH koju sada istovremeno obavlja Incko ne postoji ni u jednom dokumentu međunarodne zajednice.

U Lisabonskom sporazumu nema ni riječi o tome, a "specijalni evropski predstavnik" je bio i ostao ideja samo bivšeg visokog predstavnika Pedija Ešdauna.

Nakon sastanka ministara inostranih poslova u ponedeljak uveče u Briselu saopšteno da su ministri EU postigli saglasnost o predlogu šefice diplomatije Ketrin Ešton da se ojača prisustvo Unije u BiH, posebno nakon oktobarskih izbora, tako što će se funkcija posebnog predstavnika EU odvojiti od Kancelarije visokog predstavnika.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE