• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slučaj "Ganić" i dalje aktuelan

Slučaj "Ganić" i dalje je aktuelan u Tužilaštvu BiH koje sprovodi istragu za zločin u Dobrovoljačkoj ulici, izjavio je koordinator Tima MUP-a RS za istraživanje i dokumentovanje ratnih zločina Simo Tuševljak.

 Slučaj "Ganić" i dalje aktuelan Izvor: MONDO

"Istraga protiv Ejupa Ganića i drugih prijavljenih lica koji se sumnjiče za počinjeni ratni zločin u Dobrovoljačkoj ulici, u Tužilaštvu BiH nije obustavljena. Tužilaštvo mora sprovesti istragu do kraja i podići optužnicu protiv njih", rekao je Tuševljak za Srnu.

On je podsjetio da je i samo Tužilaštvo isticalo da je istraga o počinjenom zločinu u Dobrovoljačoj ulici uvrštena među prioritetne, te dodao da odluka Suda u Londonu o odbijanju zahtjeva za izručenje Ejupa Ganića Srbiji, neće zaustaviti proces koji se vodi u BiH.

Portparol Tužilaštva BiH Selma Hećimović potvrdila je da je " Ejup Ganić osumnjičeno lice i da je istraga koja se vodi za Dobrovoljačku ulicu u toku".

Ekstradicioni sud u Londonu odbio je juče zahtjev Srbije za izručenje bivšeg člana ratnog Predsjedništva BiH Ejupa Ganića, koji se sumnjiči za ratni zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, pod obrazloženjem da bi mu suđenje u Srbiji bilo politički motivisano. Tužilaštvo Srbije najavilo je žalbu na odluku suda.

Nakon što je oko ponoći krenuo sa londonskog aerodroma Ganić je jutros doputovao u Istambul, odakle će se uputiti prema Sarajevu. Prije toga Ganić je trebalo da se sastane sa ministrom spoljnih poslova Turske Ahmetom Davutogluom, prenosi portal Svevijeti.

Dolazak Ganića na sarajevski aerodrom očekuje se u 13.25 časova, saopšteno je iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića.

Ganić je uhapšen 1. marta, na aerodromu Hitrou, u Londonu, na osnovu potjernice koju je Srbija raspisala za njim i još 18 osoba iz BiH, zbog napada na kolonu JNA u Sarajevu, 3. maja 1992. godine.

Srpski pravosudni organi pokrenuli su istragu protiv Ganića, u decembru 2008. godine, zbog sumnje da je neposredno, zajedno sa drugim licima, suprotno sporazumu o mirnom povlačenju jedinica JNA iz BiH, izdao naređenja za napade na objekte JNA u Sarajevu: vojnu bolnicu, Dom JNA, kolonu sanitetskih vozila i vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj ulici.

Prema podacima Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo, u napadima 2. i 3. maja 1992, u Dobroovljačkoj ulici, ubijena su 42, a ranjena 73 pripadnika JNA, dok ih je 215 zarobljeno.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE