• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sjednica prekinuta zbog nikaba

Tokom rasprave u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. u zgradu je ušla žena u nikabu, te je Željko Kuzmanović zatražio da se ona identifikuje.

 Sjednica prekinuta zbog nikaba Izvor: MONDO

Rasprava je prekinuta pauzom, a utvrđeno je da je žena pod nikabom koja je ušla na sjednicu Nađa Dizdarević.

Dizdarevićeva je novinarima izjavila da je povrijeđena i razočarana te da se od "drugih ljudi razlikuje tek po komadu odjeće".

"Zakon o zabrani nošenja nikaba je tek predložen, a ovakvo ponašanje prema meni pokazuje da oni nikada nisu poštovali ženu muslimanku", kazala je Nađa.

Pojasnila je da u zgradu PSBiH dolazi već dugi niz godina i da je svi u osiguranju poznaju te da nema potrebe za posebnim identifikacijama.

"Kada je bilo potrebe identifikovana sam bezbroj puta", kazala je Dizdarević.

Poslanici su još uvijek na pauzi.

Na sjednici Kolegija koja je prethodila sjednici Predstavničkog doma, zamjenik predsjedavajućeg Doma Milorad Živković, kazao je da će, ukoliko Dizdarević bude prisustvovala sjednici, poslanici iz reda srpskog naroda napustiti zasjedanje.

Šef poslaničkog kluba SNSD-a DragoKalabić je naveo da se nezvanično došlo do informacije da u sali sjedi osoba za koju poslanici ne znaju ko je i za koju na ulazu u zgradu Parlamentarne skupštine nisu ispoštovana pravila identifikacije.

On je istakao da su ovim prekršena pravila Kolegijuma Predstavničkog doma koji odobrava prisustvo gostiju na sjednici, ali i pravila identifikacije koja važe za sve koji ulaze u zgradu parlamenta.

"Nismo obaviješteni od Kolegijuma da je ta osoba pozvana, mi o tome po hodnicima saznajemo", rekao je Kalabić ističući da njegove primjedbe nemaju veze sa tom osobom, već sa kršenjem utvrđenih pravila.

Prema Kalabićevim riječima, činjenica da se krše pravila, dovodi ga do toga da se ne osjeća bezbjedno.

"Koliko ima presedana", upitao je Kalabić.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Niko Lozančić rekao je da u sali nema nezvanih gostiju niti bilo koga ko je ušao mimo važećih procedura, nakon čega je napustio sjednicu kako bi se sastao sa delegacijom Kine.

Beriz Belkić, prvi zamjenik predsjedavajućeg, koji je u Lozančićevom odsustvu preuzeo predsjedavanje sjednicom, obavijestio je poslanike da sjedici prisustvuje Nađa Dizdarević, predstavnica "Udruženja za ljudska prava - ravnopravnost za sve", koje je u fazi formiranja.

Prema Belkićevim riječima, Dizdarević je podnijela zahtjev da prisustvuje sjednici, a od članova Kolegijuma sa tim se nije saglasio samo drugi zamjenik predsjedavajućeg Milorad Živković.

Nađa Dizdarević sjednici prisustvuje u dijelu sale rezervisanoj za novinare, a novinarima je sama rekla da pri ulasku u u zgradu Parlamentarne skupštine nije skidala nikab, odnosno obezbjeđenju nije pokazala lice kako bi se utvrdio njen identitet na osnovu poređenja sa fotografijom na ličnim dokumentima.

Predstavnički dom još nije završio raspravu o dnevnom redu, koja je zbog pitanja identifikovanja prisutnih u sali, prekinuta pri razmatranju zahtjeva SNSD-a da poslanici potvrde autentični prevod Dejtonskog sporazuma na službene jezike BiH.

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE