• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ejup Ganić stigao u Sarajevo

Bivši član ratnog Predsjedništva BiH Ejup Ganić stigao je oko 14 časova avionom iz Istambula na sarajevski aerodrom.

 Ejup Ganić stigao u Sarajevo Izvor: MONDO

Ganića su u holu aerodroma dočekali njegovi prijatelji, a ispred aerodromske zgrade nekoliko stotina građana Federacije aplauzom.

Ekstradicioni sud u Londonu odbio je juče zahtjev Srbije za izručenje Ganića, koji se sumnjiči za ratni zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, pod obrazloženjem da bi mu suđenje u Srbiji bilo politički motivisano. Tužilaštvo Srbije najavilo je žalbu na odluku suda.

Nakon što je oko ponoći krenuo sa londonskog aerodroma Ganić je jutros doputovao u Istambul.

Ganić je uhapšen 1. marta, na aerodromu Hitrou, u Londonu, na osnovu potjernice koju je Srbija raspisala za njim i još 18 osoba iz BiH, zbog napada na kolonu JNA u Sarajevu, 3. maja 1992. godine.

Srpski pravosudni organi pokrenuli su istragu protiv Ganića, u decembru 2008. godine, zbog sumnje da je neposredno, zajedno sa drugim licima, suprotno sporazumu o mirnom povlačenju jedinica JNA iz BiH, izdao naređenja za napade na objekte JNA u Sarajevu: vojnu bolnicu, Dom JNA, kolonu sanitetskih vozila i vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj ulici.

Prema podacima Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo, u napadima 2. i 3. maja 1992, u Dobrovoljačkoj ulici, ubijena su 42, a ranjena 73 pripadnika JNA, dok ih je 215 zarobljeno.

Portparol Tužilaštva BiH Selma Hećimović potvrdila je danas da je "Ejup Ganić osumnjičeno lice i da je istraga koja se vodi za Dobrovoljačku ulicu u toku".

Koordinator Tima MUP-a RS za istraživanje i dokumentovanje ratnih zločina Simo Tuševljak rekao je Srni da je slučaj "Ganić" i dalje aktuelan u Tužilaštvu BiH koje sprovodi istragu za zločin u Dobrovoljačkoj ulici.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE