• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vojnici iz BiH u paklu Avganistana

Pripadnici OS BiH biće raspoređeni u najopasnijoj avganistanskoj provinciji Helmand, gdje su napadi na konvoje i baze skoro svakodnevni.

 Vojnici iz BiH u paklu Avganistana Izvor: MONDO

Pripadnici Oružanih snaga (OS) BiH pridružiće se početkom jeseni danskim vojnim trupama u okviru multinacionalnih snaga u najopasnijoj avganistanskoj provinciji Helmand, koje do sada imaju najviše žrtava u odnosu na broj raspoređenih vojnika.

Danske snage do sada imaju 33 poginula vojnika od 700 koliko se nalazi u Avganistanu što je, prema zvaničnim podacima, najviše žrtava u odnosu na broj vojnika od svih država koje učestvuju u ISAF-u, piše "Dnevni avaz".

Bombaški napadi na konvoje i baze u Hemlandu skoro da su svakodnevni, a bilježi se i veliki broj civilnih žrtava, s obzirom da su česti vazdušni napadi međunarodnih snaga.        

Ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Selmo Cikotić potvrdio je da je tačno da je riječ o provinciji gdje se lomi bitka protiv talibana.

"Helmand je mjesto gdje je fokus djelovanja savezničkih snaga. Dobra je vijest da naši vojnici neće biti dio te borbe. Njihova misija biće fizičko obezbjeđenje lokacije. Učinili smo sve što je moguće da to bude bezbjedniji ambijent, ali nezahvalno je o tome govoriti", rekao je Cikotić za "Dnevni avaz".

Prema njegovim riječima, pripadnici OS BiH ne smiju biti upotrijebljeni protiv terorista, pobunjenika ili u svrhu borbe protiv trgovine narkoticima.

"Ne smiju biti angažovani mimo definisane misije i saglasnosti Predsjedništva BiH", naveo je Cikotić.

On je istakao da se pripadnici OS BiH kandidovani za ovu misiju pripremaju već dvije godine na odgovarajući način i da će biti u potpunosti spremni.

"Niko nema iluzija o bezbjednosnoj situaciji i svi su potpuno svjesni gdje idu. Odlazak je dobrovoljan i imaćemo 45 vojnika na terenu u misijama po pola godine. Već u oktobru ili novembru, vjerujem, naši vojnici biće raspoređeni u Helmandu", rekao je Cikotić.

I ALBANSKI VOJNICI U AVGANISTANU

Albanski kontingent od 44 vojnika otputovao je u prvu vojnu misiju u Avganistan, javili su albanski mediji.

Albanski vojnici će u misiji ISAF biti stacionirani u Kandaharu, zajedno sa američkim vojnicima.

Ovo je prvi put da albanski vojnici učestvuju u vojnoj operaciji izvan Albanije.

TALIBANI POZDRAVLjAJU POVLAČENjE HOLANDSKIH VOJNIKA

Talibani čestitaju Holandiji zbog povlačenja vojnika iz Avganistana, nakon što se njihova misija završava u nedjelju, navodi holandski dnevnik Volkskrant koji je danas objavio intervju sa portparolom talibana.

"Želimo da svim srcem čestitamo građanima i vladi Holandije na hrabrosti što su donijeli ovakvu odluku", izjavio je za levičarski dnevnik Kari Jusuf Ahmadidž, koji se predstavio kao portparol talibana za zapadni i južni dio Avganistana.

On je u telefonskom intervjuu za dnevnik "Volkskrant" izjavio da se talibani nadaju da će i druge zemlje koje imaju vojnike u Avganistanu slijediti primjer Holanđana i povući svoje trupe.

Pitanje produženja roka misije holandskih turpa u Avganistanu, koje su u ovoj zemlji stacionirane od avgusta 2006. godine dovelo je do pada holandske vlade 20. februara.

Misija nije produžena jer vladajuća koalicija nije postigla dogovor, iako je NATO očekivao da će se to desiti.

"Radnička partija, koja je dio koalicije protivila se produženju misije donijela je jednu od najvažnijih odluka za holandsku vladu i njene građane", izjavio je Kari Jusuf Ahmadidž.

On je još jednom pozvao sve evropske države čiji su vojnici u Avganistanu da napuste zemlju.

"To nije vaš rat već rat SAD koja teži da postigne imperijalističke ciljeve u svijetu a posebno u ovom regionu", dodao je portparol.

U Avganistanu je raspoređeno 1.950 holandskih vojnika i to uglavnom u Uruzganu, provinciji na jugu zemlje gdje su talibani veoma ofanzivni.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE