• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SDA: SNSD krši Ustav

SDA smatra da to što su delegati SNSD-a danas napustili sjednicu Doma naroda predstavlja "zloupotrebu prava i kršenje Ustava".

 SDA: SNSD krši Ustav Izvor: MONDO

U saopštenju iz SDA navodi se da SNSD na taj način "blokira rad, ne samo parlamenta BiH, nego i svih intitucija BiH, te ozbiljno dovodi u pitanje put BiH ka EU i NATO-u".

SDA tražim od OHR-a da spriječi "antidejtonsko i antiustavno djelovanje SNSD-a" te da u tom kontekstu donese "odgovarajuće odluke".

"Sve ovo je očit argument da BiH ne može funkcionisati sa ovakvim Ustavom i da su ustavne reforme neophodne", ističu iz SDA.

Predsjedavajuća Doma naroda Dušanka Majkić obavijestila je prisutne da srpski delegati iz reda SNSD-a ne mogu prisustvovati sjednici jer bi se time stvorila mogućnost da bude usvojen zakon o popisu stanovništva, sa čijim se dijelom koji predviđa primjenu rezultata popisa stanovništva iz 1991. godine za formiranje vlasti do implementacije Aneksa sedam Dejtonskog sporazuma, oni ne slažu.

Izvršni sekretar Glavnog odbora SNSD-a Rajko Vasić rekao je Srni da SNSD nije odgovoran za nedostatak kvoruma za usvajanje i raspravu o zakonu o popisu stanovništva u BiH 2011. na sjednici Doma naroda, kao što to žele da prikažu srpski delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Mladen Ivanić i Slobodan Šaraba.

"To je stvar `osovine Ivanić – Čavić` koja je tražila da pošto-poto progura ovaj zakon sa odredbom da se mozaik vlasti formira po popisu iz 1991. godine, koji bi se automatski preslikavao na kompoziciju vlasti na svim nivoima u RS, što je neprihvatljivo", istakao je Vasić.

On tvrdi da "osovina Ivanić - Čavić" pokušava na sve načine "da okrivi SNSD za ono što su oni spremni da u pogodbi ispune sa svojim nalogodavcima i poslodavcima".

"SNSD se pri ovome nije vodio odredbom da je SNSD Republika Srpska, već interesima RS, jer jednom prihvaćen popis i zakon o popisu ostaje u narednih deset godina, a zakonska odredba da se primjenjuje mozaik vlasti po popisu stanovništa iz 1991. godine dok se ne ostvari povratak trajno veže ruke RS i oduzima ogroman dio njene unutrašnje vlasti što je neprihvatljivo", naglasio je Vasić.

On je poručio PDP-u Mladena Ivanića i DP-u Dragana Čavića "neka slobodno stanu iza takve odredbe, jer SNSD ne može dopustiti da RS još jednom naizlgled bezazleno zaglibi u vlasti koja se ne dobija na izborima, već na ovakvim odredbama Ivanićevog i Čavićevog zakona".

Naredna sjednica Doma naroda biće održana početkom septembra, nakon avgustovske pauze za odmore u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Bilo je predviđeno da Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas u drugom čitanju razmatra Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011. godine, zatim da se u prvom čitanju delegati izjasne o Prijedlogu zakona o parlamentarnom nadzoru u oblasti odbrane, bezbjednosti i obavještajno-bezbjednosnih poslova, te o Prijedlogu mjera Ministarstva bezbjednosti BiH i informaciji o predloženim mjerama policijskih akcija BiH u vezi s terorističkim napadom na Policijsku upravu u Bugojnu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE