• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Neprovođenje popisa vodi BiH u izolaciju"

Odlaganjem usvajanja zakona o popisu stanovništva i domaćinstava BiH rizikuje dalju izolaciju, upozorili su šefovi misija ambasada EU u BiH.

 "Neprovođenje popisa vodi BiH u izolaciju" Izvor: MONDO

U zajedničkoj izjavi šefova misija ambasada EU u BiH dostavljenoj medijima izražava se duboko žaljenje zbog jučerašnjeg SNSD-ovog bojkota sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, što je za rezultat imalo da se zbog nedostatka kvoruma nije glasalo o zakonu o popisu stanovništva i domaćinstava .

"Sada zaista postoji stvarna opasnost da zemlja neće učestvovati u ovom vitalnom zadatku koji će se provesti u svim drugim evropskim zemljama u 2011. godini. Nedostatak pouzdanih statističkih podataka bi imao veoma ozbiljne implikacije na društveno-ekonomski razvoj BiH", upozoravaju amabasadori.

Šefovi misija ambasada EU ističu da bi se značajno zakočio proces evropskih integracija BiH tako što bi lišio zemlju one vrste tačnih i ažuriranih statističkih podataka koji su od osnovne važnosti u kontekstu pristupnih pregovora sa EU, kao i maksimalnog apsorbiranja pretpristupnih fondova EU.

"Šefovi misija pozivaju sve strane da se hitno i konstruktivno uključe u rješavanje ovog zakonodavnog prioriteta tako što će iskoristiti priliku na sljedećoj sjednici zakazanoj za 2. septembar. Političke stranke u BiH moraju demonstirati da su ozbiljne i iskrene u svojoj posvećenosti da zemlju približile članstvu u EU", navodi se u saopštenju.

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH juče nije održana, jer Kolegijum ovog doma nije uspio da se dogovori o dnevnom redu.

Predsjedavajuća Doma naroda Dušanka Majkić je obavijestila prisutne da srpski delegati iz SNSD-a ne mogu prisustvovati sjednici, jer bi se time stvorila mogućnost da bude usvojen zakon o popisu stanovništva sa čijim se dijelom koji predviđa primjenu rezultata popisa stanovništva iz 1991. godine za formiranje vlasti do implementacije Aneksa sedam Dejtonskog sporazuma, oni ne slažu.

Naredna sjednica Doma naroda biće održana početkom septembra, nakon avgustovske pauze za odmore u Parlamentarnoj skupštini.

Predsjedavajuća Doma naroda parlamenta BiH Dušanka Majkić izjavila je da član 48 predloženog zakona o popisu stanovništva BiH, koji predviđa da će popis iz 1991. godine važiti do potpune implementacije Aneksa 7, znači ukidanje pariteta na kome počiva BiH i Dejtonski sporazum, čime je doveden u pitanje taj sporazum, ali i BiH.

Majkićeva je večeras za Radio-televiziju Republike Srpske pojasnila da to znači da bi "na mala vrata" Bošnjaci bili zastupljeni kao većinski narod u procentu po popisu iz 1991.godine, tj. 41 odsto, Srbi 33 odsto, a Hrvati 17 odsto.

Ona je navela da se u zakonu ne definiše ni kada ni ko će utvrditi kada je implementiran Aneks 7, pa bi tako bilo ko i bilo kada mogao da kaže da nije realizovan povratak, što znači da i dalje ostaje popis iz 1991. godine.

"Poznato je da se u svim zemljama koje su imale ratove nikada nije vratilo svo stanovništvo. Onda je za očekivati da se ni na prostore BiH neće vratiti određen broj stanovništva. Onda bi mogao nekada bilo ko i bilo kad da kaže da nije realizovan povratak, što znači da i dalje ostaje popis iz 1991.godine", rekla je Majkićeva.

Prema njenim riječima, delegati iz SNSD-a su smatrali da se to ne smije dozoliti jer se u pitanje dovodi, ne samo opstanak Dejtonskog sporazuma, već i same BiH.

Ona je navela da će se po ovom pitanju tražiti stav Narodne skupštine RS, izrazivši očekivanje da će taj stav biti da se ovakav prijedlog zakona ne podrži.

Majkićeva je navela da BiH mora imati popis, ali ako ga ne bude imala, RS će za ga uraditi za svoje potrebe.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE