• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BORS: Podići spomenik Srbima u Sarajevu

Boračka organizacija RS uputiće zahtjev vlastima Kantona Sarajevo za izgradnju spomen-obilježja srpskim žrtvama Sarajeva

 BORS: Podići spomenik Srbima u Sarajevu Izvor: MONDO

Boračka organizacija Republike Srpske (BORS) ovih dana uputiće zvaničan zahtjev vlastima Kantona Sarajevo za dobijanje lokacije i saglasnosti za izgradnju centralnog spomen-obilježja srpskim žrtvama Sarajeva, rekao je predsjednik BORS-a Pantelija Ćurguz.

"Želimo da otpočne zakonska procedura u vezi sa dobijanjem lokacije i izdavanjem potrebnih saglasnosti za izgradnju centralnog spomen-obilježja u Sarajevu. Kantonalnim vlastima prepuštamo da sami odrede odgovarajuću i najpogodnije mjesto za spomen-obilježje. Ako, pak, odbiju naš zahtjev mi nećemo odustajati pošto imamo razervnu varijantu o kojoj zasad ne možemo govoriti da ne bismo uticali na konačnu odluku kantonalnih vlasti", rekao je Ćurguz za sutrašnji "Fokus" .

Predsjednik BORS-a naglasio je da je osnovni cilj podizanja centralnog spomen-obilježja da se tačno zna da su u Sarajevu ljudi iz političkog života i pripadnici Armije BiH počinili organizovan i masovni zločin nad nedužnim srpskim civilima.

"Centralno spomen-obilježje treba da bude mjesto gdje se mogu služiti parastosi i uz dužni pijetet odavati pošta nevino umorenim srpskim žrtvama, te da njihove porodice, zajedno sa rodbinom i prijateljima mogu da polože vijence i zapale svijeće. Na taj način možemo odavati počast i trajno se sjećati nevinih žrtva, koje su tokom rata u Sarajevu ubijene bez zazora na ulici i kućnom pragu samo zato što su bili Srbi i pripadali pravoslavnoj vjeri. To je naša moralna i ljudska obaveza prema nevinim žrtvama i na tome ćemo istrajati", ističe Ćurguz.

Predsjednik Organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS Nedeljko Mitrović rekao je da je cilj ove organizacije, ali i svih nevladinih organizacija žrtava proteklog rata, da se na prostoru Federacije BiH postave spomen-obilježja za srpska stradanja.

"Za sada su spomen-ploče postavljene na samo nekoliko lokacije u FBiH, kao što je Glamoč, Čemerno i Stog, tako da ne odustajemo od ideje da obilježja izgradimo i na drugim mjestima srpskog stradanja", rekao je Mitrović.

Kako je naglasio, nevladin sektor iz RS koristiće sve zakonske mogućnosti da se postavi centralno spomen-obilježje u Sarajevu.

"Naš je cilj da spomen-ploče postavimo na svim mjestima gdje su Srbi stradali, polazeći i od groblja Lav, a insistiraćemo i na podizanju obilježja u Dobrovoljačkoj ulici", rekao je Mitrović.

On je podsjetio da su u proteklom periodu opštinske vlasti u FBiH na razne načine nastojale da onemoguće postavljanje spomen-ploča.

Predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić naveo je da Savez insistira i na podizanju spomen-ploča na 126 mjesta u Sarajevu gdje su bili logori.

"Međunarodni komitet Crvenog krsta registrovao je 126 logora i smatramo da je neophodno da se ova mjesta obilježe tablom, a da se jedna od ćelija u nekadašnjoj kasarni "Viktor Bubanj", a sadašnjem sjedištu Suda i Tužilaštva BiH, dovede u stanje kakvom je bila u vrijeme dok je u njoj bio logor", rekao je Dukić.

On je podsjetio da je Savez još prije šest godina kantonalnim vlastima Sarajeva uputio pismeni zahtjev da se odobri postavljanje centralnog spomen-obilježja, ali da su dobili negativan odgovor.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE