• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kozarac: Otkriveno spomen-obilježje

Spomen-obilježje mještanima kozaračke regije stradalima od 1992. do 1995. godine otkriveno u Kozarcu, uz prisustvo više hiljada žitelja ovog područja

 Kozarac: Otkriveno spomen-obilježje Izvor: MONDO

Predsjednik Odbora za izgradnju spomen-obilježja Zlatko Škerić rekao je da je u izgradnju i uređenje ovog spomenika utrošeno 597.000 KM, od čega su najveći udio obezbijedili mještani, te institucije sa raznih nivoa vlasti i privredni subjekti.

"Upisano je 1.226 imena stradalih Kozarčana, a biće dopisano još 240 imena nakon provjere identiteta", rekao je Škerić novinarima u Kozarcu.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić rekao je da je otkrivanje spomenika znak poštovanja i počasti stradalima.

"Ovo je i sjećanje i opomena svima nama, posebno političarima, da budemo odgovorni, da pazimo šta radimo i da činimo sve kako bi teško uspostavljeni mir ostao trajan i kako se nikad nikome u BiH ovo ne bi ponovilo", istakao je Tihić.

Potpredsjednik SDA Adil Osmanović poručio je da istražni organi treba da se pozabave onim što se desilo na ovom području i da se odgovorni privedu licu pravde.

Ceremoniji otkrivanja spomen-obilježja prisustvovali su načelnici opština Prijedor i Sanski Most Marko Pavić i Sanjin Halimović, te visoki funkcioneri SDA Šefket Hafizović i Bakir Izetbegović, Stranke za BiH Muharem Murselović i SDP BiH Azra Pašalić.

Uprkos upozorenjima organizatora da nije riječ o vjerskom niti političkom skupu, iz mase su se čuli uzvici karakteristični za radikalne islamiste "tekbir" i "alahu ekber".

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE