• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pokrenuta istraga protiv Stjepana Kljujića

Tužilaštvo BiH prije nekoliko mjeseci obavilo informativni razgovor sa Stjepanom Kljujićem o slučaju "Dobrovoljačka"

 Pokrenuta istraga protiv Stjepana Kljujića Izvor: MONDO

Tužilaštvo BiH pokrenulo je istragu protiv člana ratnog Predsedništva BiH Stjepana Kljujića zbog sumnje da je umiješan u napad na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, prenosi "Press RS".

Pozivajući se na izvore, list prenosi da su istražioci Tužilaštva BiH prije nekoliko mjeseci obavili informativni razgovor sa Kljujićem o slučaju "Dobrovoljačka" i njegovoj odgovornosti za smrt, ranjavanje i zarobljavanje nekoliko stotina vojnika bivše JNA.

"Kljujićeva uloga u zločinu u Dobrovoljačkoj još nije potpuno rasvijetljena, ali prema iskazima brojnih svjedoka upravo on je bio glavni čovjek za vezu sa kriminalcima poput Juke Prazine, Mušana Topalovića Cace, Ismeta Bajramovića Ćele i drugih mafijaša koji su tih dana paradirali Sarajevom u uniformama `Patriotske lige` i `Zelenih beretki`, čiji se pripadnici i danas ponose mučkim napadom na vojsku u povlačenju", tvrde izvori "Presa".

Izvori dalje navode da nema dileme da je Kljujić poslije Ganića daleko najodgovorniji za zločin za koji još niko nije odgovarao, jer "ako je Ganić bio naredbodavac, Kljujić je bio glavni logističar".

Prema njihovim rečima, sarajevski kriminalci koji su početkom rata bili okosnica Izetbegovićevih paravojnih formacija, imali su mnogo više poverenja u Sarajliju Kljujića nego u došljaka iz Sandžaka Ejupa Ganića.

Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Slavko Jovičić rekao je da pravosudne institucije moraju hitno da ispitaju ulogu svih članova bošnjačkog ratnog predsjedništva u događajima u Dobrovoljačkoj ulici.

Šef Koordinacionog tima Vlade Republike Srpske (RS) za istraživanje ratnih zločina i traženje nestalih lica Staša Košarac kaže da Srpska nikada neće odustati od utvrđivanja odgovornosti i kažnjavanja naredbodavaca i izvršilaca stravičnog zločina u Dobrovoljačkoj ulici.

U napadu muslimanskih paravojnih formacija na kolonu JNA 3. maja 1992. u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu ubijena su 42 oficira i vojnika, 73 je ranjeno, a 215 ih je zarobljeno.

Tim MUP-a RS za istraživanje i dokumentovanje krivičnih dela ratnog zločina dostavio je Tužilaštvu BiH obimnu dokumentaciju u kojoj se kao lica najodgovornija za zločin u Dobrovoljačkoj ulici imenuju Ejup Ganić, Stjepan Kljuić, Jusuf Pušina i Zoran Čegar.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE