• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Godišnjica stradanja Srba i Jevreja u Šušnjaru

Liturgijom i parastosom obilježena 69. godišnjica stradanja 5 500 Srba i 50 Jevreja u Šušnjaru

 Godišnjica stradanja Srba i Jevreja u Šušnjaru Izvor: MONDO

Liturgiju i parastos u pomen na 5 500 Srba i 50 Jevreja stradalih od ustaškog noža o Ilindanu 1941. godine u Šušnjaru danas je u Sanskom Mostu služio Njegovo preosveštenstvo vladika bihaćko-petrovački Hrizostom, uz sasluženje sveštenstva.

Vladika Hrizostom je u obraćanju okupljenim poštovaocima sjeni stradalih Srba i Jevreja poručio da se mora čuvati uspomena na svaku nevinu žrtvu, a prije svega na svaku žrtvu u rješavanju takozvanog srpskog pitanja u Nezavisnoj državi Hrvatskoj: trećinu pobiti, trećinu pokatoličiti i trećinu protjerati.

"Grobovi govore, uprkos onima koji su ih htjeli ućutkati 1941. godine o Ognjenoj Mariji i Ilindanu. Mislimo na narod koji je ovim putevima taljigao prije 69 godine - iskrvaren, gladan i žedan - da bi na ovom mjestu bio ubijen, poklan i zatrpan", rekao je vladika Hrizostom.

Član Odbora za uređenje spomen obilježja u Šušnjaru Vladimir Lukić ponovio je da je na Šušnjaru pobijeno 5 500 Srba i 50 Jevreja i da sadašnjem kamenom krstu nedostaje Davidova zvijezda, a da imena onih koji nisu ovdje stradali, a čija su imena upisana kako bi se stekao privid antifašizma, treba izmjestiti na vojnička groblja.

"Ovo nisu uradili nacisti nego ustaše pod ideologijom NDH, ali ne samo i ustaše, već naši susjedi - mnogi Hrvati i muslimani. Ovdje nije strijeljan, ubijen niti sahranjen nijedan čovjek neke druge nacionalnosti", istakao je Lukić.

On je dodao da narodi koji zaboravljaju i potcjenjuju tuđe žrtve nemaju moralno pravo da cijene niti sažaljevaju svoje.

Lukić je pozdravio činjenicu da je opština Oštra Luka usvojila program uređenja Šušnjara i najavio da će uskoro biti završen idejni projekat za izgradnju crkve na Šušnjaru u kojoj će biti ispisana imena onih koji su stvarno stradali na ovom mjestu.

"Svi treba da se stidimo izgleda spomenika, počupanih čempresa, nestale ograde i povađenih ploča. Moramo naći načina da opštine Sanski Most i Oštra Luka Šušnjar načine dostojnim nevino stradalih", istakao je Lukić.

Prema njegovim riječima, više od bilo kojeg kamena sjećanje na genocid nad Srbima i Jevrejima u Sanskoj dolini 1941. godine predstavlja zbornik od 26 svjedočenja sa okruglog stola održanog prije dvije godine, kao što će to biti i zbornik od 40-ak svjedočenja preživjelih koja su sakupljena na juče održanom drugom okruglom stolu "Šušnjar 41".

Liturgija je služena u crkvi Svetih aspostola Petra i Pavla, a parastos na mjestu stratišta na Šušnjaru.

Vijence i cvijeće na spomenik na Šušnjaru položile su delegacije opština Prijedor i Oštra Luka, PDP-a, DNS-a i Udruženja "Sanska ognjišta".

Skupove u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla i na Šušnjaru obezbjeđivala je policija Unsko-sanskog kantona.

Opština Oštra Luka obilježila je danas svoj dan i krsnu slavu - Svetog proroka Iliju. Obilježavanje ove svetkovine nastavljeno je obredom lomljenja slavskog kolača i slavskim ručkom koji je obavljen u prisustvu čelnika potkozarskih oština i brojnih zvanica iz privrednog i društveno-političkog života opštine i regije.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE