• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Forin polisi: BiH "u opasnosti"

Prema klasifikaciji američkog magazina za spoljnu politiku "Forin Polisi", izvršenoj na osnovu 12 kriterijuma, BiH se nalazi u grupi država "u opasnosti".

 Forin polisi: BiH "u opasnosti" Izvor: MONDO

Kao najstabilnija na Zapadnom Balkanu ocijenjena je Crna Gora.

Uz BiH, u grupi zemalja "u opasnosti" od izbijanja haosa je i Srbija, dok je Hrvatska za korak ispred i nalazi se u grupi "graničnih" zemalja.

Crna Gora se nalazi tri mjesta ispred Hrvatske, takođe, u grupi "graničnih" zemalja, i prema tome može se okarakterisati kao najstabilnija od svih zemalja Zapadnog Balkana.

Većina država Evropske unije su u kategoriji stabilnih, a tu su i Japan i Sjedinjene Američke Države.

Na osnovu kriterijuma koji su uzeti u obzir prilikom klasifikovanja država, Kina i Rusija su na listi za 2010. godinu su takođe kao i Srbija svrstane u kategoriju država "u opasnosti".

"Forin polisi" u saradnju sa Fondom za mir od 2005. godine redovno objavljuje listu najstabilnijih i najorganizovanijih zemalja uzimajući u obzir 12 parametara - od odliva stanovništva do ekonomske situacije u zemlji, stanja ljudskih prava i sveukupnih pretnji po bezbjednost drugih.

Ove godine analizirano je 177 zemalja, a 60 njih svrstano je u red najnestabilnijih. Zemlje su razvrstane u pet kategorija - kritične, u opasnosti, granične, stabilne i najstabilnije.

Najstabilnije zemlje na svijetu su skandinavske države - Norveška na prvom mjestu, zatim Finska i Švedska, a slijede ih Švajcarska, Republika Irska, Danska, Novi Zeland i Australija.

Ubjedljivo najnepovoljnija država za život je Somalija, a u grupi "kritičnih" slijede je takođe afričke države - Čad, Sudan, Zimbabve i DR Kongo.

Tik ispred njih nalaze se azijska krizna područja - Irak i Avganistan.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE