• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rijeke i vodene bujice ponovo prijete

Autori mondo.ba Autori Agencije

Vodostaji pojedinih rijeka u konstantnom su porastu. Kritično u Prijedoru, Čelincu, Banjaluci, Tesliću...

Vodostaj rijeke Bosne u Doboju u 21.00 čas iznosio je 208,6 centimetara, dok je u 19.00 časova bio 82,5 centimetra, podaci su Republičkog hidrometeorološkog zavoda.
Nivo Bosne u 11.00 časova iznosio je 15,3 centimetra.

Visina kote redovne odbrane od poplava u Doboju iznosi 300 centimetara, a vanredna 450 centimetara.

Najviši vodostaj rijeke Bosne izmjeren je 15. maja 2014. godine i iznosio je 721 centimetar.

Vodostaj rijeke Sane u protekla 24 časa porastao je za više od dva i po metra, pokazuju mjerenja Radioamaterske mreže za opasnost Radio kluba "Kozara" Prijedor.

Za očekivati je da u toku noći vodostaj Sane dostigne kritičnih 420 centimetara.

Radioamaterska mreža za opasnost Radio kluba "Kozara" Prijedor postavila je ultrazvučni senzor za stalno praćenje vodostaja rijeke Sane kod gradskog mosta u Prijedoru. Juče u 18.15 časova vodostaj je iznosio 128 centimetara, a večeras u 18.15 časova 402 centimetra.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da ponovo prijeti opasnost od poplava i u naseljima uz rijeku Sanu, a da se povlače vodotoci svih bujičnih voda koje su se juče izlile iz korita, a koji se ulijevaju u Sanu i Gomjenicu.

"Imamo oko 200 poplavljenih domaćinstava, a u dvadesetak kuća je ušla voda", rekao je Đaković novinarima nakon obilaska radova na popravljanju nasipa koji je noćas voda probila i gdje se okupilo 30-ak mladih da pomognu u radovima.

Gradski štab za vanredne situacije nakon popodnevne sjednice saopštio je da su svi subjekti zaštite i spasavanja preduzeli naložene mjere zaštite i spasavanja iz prvog stepena pripravnoszi za zaštitu od poplava.

"Kako je prema meteorološkim predviđanjima moguće dostizanje kritičnog nivoa vodostaja rijeke Sane i plavljenja naselja u zoni rijeke Sane /Tukovi, Raškovac, Gomjenica i Brezičani/ upućuje se upozorenje stanovnicima u ovim stambenim zonama koji mogu biti zahvaćeni poplavom da preduzmu preventivne mjere zaštite od poplava – podizanje stvari na viši nivo i preduzimanje mjera radi sprečavanja prodora vode u stambene objekte", navodi se u saopštenju.

Gradski štab za vanredne situacije, sa gradonačelnikom Banjaluke Igorom Radojičićem na čelu, donio je odluku o dizanju u stanje pripravnosti pripadnika Civilne zaštite i njihovom raspoređivanju na kritične tačke na području grada. Trenutno, najugroženije tačke su na području Derviša i Lazareva.

Opširniji izvještaj kako je u Banjaluci pogledajte OVDJE.

U Tesliću je proglašena vanredna situacija zbog obilnih padavina i poplava.

Načelnik opštine Teslić Milan Miličević rekao je Srni da su, zbog bujičnih voda, naglo porasli vodostaji na području ove opštine, te da je najkritičnija situacija u naseljima Gaj i Stjenjakgdje je voda ugrozila domaćinstva.

Na području opštine Prnjavor rijeka Ukrina se u svom gornjem toku u Prisojima i Kulašima izlila iz korita i zaplavila nekoliko pomoćnih objekata, a došla je i do jednog stambenog objekta, rekao je šef opštinskog Odsjeka za Civilnu zaštitu Zdenko Tupajić.

Tupajić je naveo da je stanje na vodotocima u gradskom području za sada redovno.

"Na terenu su urađene sve preventivne mjere i radnje kako bi se spriječile poplave, uključujući i plansko pražnjenje vještačke akumulacije Drenova, koja će zbog toga biti u mogućnosti da primi više vode i zaustavi eventualni plavni talas rijeke Vijake", pojasnio je Tupajić.

U mjesnoj zajednici Hašani rijeka Japra ugrozila je nekoliko domaćinstava od kojih je jedno iseljeno, a voda je presjekla putnu komunikaciju prema naselju Kozin, rekao je Srni stručni saradnik za Civilnu zaštitu opštine Krupa na Uni Rade Milešević.

U mjesnoj zajednici Mali Dubovik voda se izlila na lokalni put i moguće je da će biti prekinut saobraćaj.

Rječice Vojskova i Dabravina izlile su se na regionalnom putu i Donjim Petrovićima gdje se saobraćaj odvija otežano i ukoliko nivo vode bude rastao saobraćaj će biti prekinut i na ovoj komunikaciji.

U ovoj mjesnoj zajednici poplavljeno je nekoliko domaćinstava i dosta poljoprivrednog zemljišta u zaseoku Baline Bare.

Specijalizovane jedinice u pripravnosti

Direktor Republičke uprave Civilne zaštite Mile Međed rekao je da ne očekuje da će u Srpskoj doći do većih poplava, ali da su specijalizovane jedinice Civilne zaštite u stanju pripravnosti, te da za veoma kratko vrijeme mogu da intervenišu u najugroženijim opštinama ukoliko to bude potrebno.

"I naš građevinski tim je stavljen u stanje pripravnosti i biće na raspolaganju ukoliko budu neophodni hitni građevinski radovi", rekao je Međed novinarima u Banjaluci nakon sjednice Koordinaciog tima Vlade Republike Srpske za praćenje stanja u Srpskoj usljed najavljenih obilnih kišnih padavina.

On je rekao da su ekipe Civilne zaštite noćas posjetile područje Prijedora i Novog Grada, te da je danas održan i sastanak sa načelnicima opština iz sliva rijeke Une - Kostajnice, Novog Grada i Kozarske Dubice, ističući da je nakon preduzimanja mjera koje je usvojila Vlada Srpske, stanje u tim lokalnim zajednicama mnogo bolje.

Igor Kovačić iz Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske rekao je da će u narednom periodu porasti vodostaji rijeka na području Šipova i Mrkonjić Grada, te da se do sutra ujutro očekuju padavine u približnim današnjim količinama, ali sa manjim intenzitetom, dok se obilnije padavine očekuju na istoku i sjeveroistoku Srpske.

On je naveo da je u protekla 24 časa, posebno na području sjeverozapadnog, sjevernog i zapadnog dijela Srpske, količina padavina bila između 40 i 60 litara po metru kvadratnom, gdje je u Novom Gradu padalo 70, a u Čelincu 85 litara po metru kvadratnom.

Kovačić je naglasio da su to bile padavine jakog intenziteta i kratkog trajanja, navodeći da je jutros od 8.00 do 14.00 časova u tim područjima bilo obilnih padavina sa količinama do 22 do 27 litara po metru kvadratnom, što je izazvalo porast nivoa rijeka, pogotovo malih.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE