• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bošnjački političari da traže zabranu vehabija

Bošnjački političari trebalo bi da zatraže zabranu širenja radikalnih vjerskih ideologija, smatra poslanik SNSD-a Slavko Jovičić.

 Bošnjački političari da traže zabranu vehabija Izvor: MONDO

Bošnjački političari trebalo bi da zatraže zabranu širenja radikalnih vjerskih ideologija, koje na bilo koji način propagiraju međunacionalnu mržnju, rasnu netrpeljivosti i otvoreno pozivaju na rat sa neistomišljenicima, smatra poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Slavko Jovičić.

On je rekao "Fokusu" da vehabizam treba posmatrati upravo kroz prizmu radikalne ideologije, koja u svojoj blizini ne trpi ništa i nikog ko je na bilo koji način drugačiji.

"Vehabijama se, prije svega, moraju baviti bezbjednosne agencije, koje jednostavno moraju pratiti svaki korak potencijalno opasnih pripadnika ove grupe, da pravovremeno reaguju i spriječe bilo kakvo nasilje. Kada policija, tužilaštva i sudovi dokažu da je neko opasan po bezbjednost građana ove zemlje, onda je lako naći način da se s takvima obračunamo", naveo je Jovičić.

On je rekao da "svi dobro znamo" da građanima ove zemlje ništa dobro ne misle oni koji silom odvajaju dio po dio njene teritorije, proglašavaju je eksteritorijalnim zonama, uvode neke strane i nepoznate programe i načela ponašanja i prisiljavaju druge da ih u tome slijede.

"Njima odgovara država sa šerijatskim zakonima, jednonacionalna, vjerska, kakva nije moguća, niti će se kada to desiti. To je opasnost koju treba sasjeći u korijenu i spriječiti djelovanje takvih organizacija, kroz institucije", rekao je Jovičić i dodao da Evropa, koja je svjesna ovog problema, neće htjeti takvu BiH u svojim redovima.

Da je BiH već odavno bezbjednosni problem Evrope, upravo zbog vehabija, smatra i član Ekspertskog tima Jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Dževad Galijašević, koji je ponovio da u ovom trenutku najmanje 100.000 ljudi u BiH praktikuje vehabijski način tumačenja islama. Od toga broja, naveo je Galijašević, njih 40.000 spremno je da na mig svojih ideoloških otaca učini i ono najgore.

"Treba shvatiti da vehabije nisu samo grupica zaluđenih vjerskih fanatika, već ozbiljna prijetnja po mir i stabilnost ove zemlje. Napad na Policijsku stanicu u Bugojnu poslao je jasnu poruku, ne samo vlastima u BIH, već i svjetskoj javnosti. Oni su tu, spremni su i odlučni da sprovedu ono što su naumili", dodao je Galijašević.

Marko Pavić, načelnik opštine Prijedor, kaže da nema zvaničnih podataka o djelovanju vehabija na području ove opštine, te da nije imao ni susrete sa njima.

Pavić smatra da se usvajanjem zakona o zabrani vehabija u parlamentu BiH ništa ne bi postiglo, jer usvajanje zakona nikada nije spriječilo određeno djelovanje. On je kao primjer naveo Harisa Silajdžića, čovjeka iz samog vrha vlasti, koji radi protivzakonito i protivustavno.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE