• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odgađa se ukidanje viza?

Ukidanje viza za građane BiH biće odgođeno do daljnjeg, a vizni režim neće biti ukinut ni početkom naredne godine, saznaje "Dnevni avaz".

 Odgađa se ukidanje viza? Izvor: MONDO

Prema pisanju sarajevskog dnevnika, razlog za to je što Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH nije produžio mandat v. d. direktora Agencije za borbu protiv korupcije, čime je poništen prethodno ispunjeni uslov iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

"EU je uložila ogromne napore da ubrza proces donošenja odluke o ukidanju viza i rasprava o tome u Parlamentu EU zakazana je za 3. septembar, ali sada je učinjen korak nazad, jer se uslov imenovanja v.d. direktora Agencije sada ne smatra ispunjenim", rekao je za "Avaz" neimenovani izvor u Briselu.

Isti izvor upozorava da u tim uslovima BiH ne bi dobila "zeleno svjetlo" za ukidanje viza i da bi to značilo višemjesečno odgađanje ukidanja viza.

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH trebalo bi da bude održana 2. septembra.

Zamjenik ministra bezbjednosti BiH Mijo Krešić izjavio je da to što mu Dom naroda Parlamentarne skupštine još nije produžio mandat na mjestu v.d. direktora Agencije za borbu protiv korupcije ne može biti smetnja za liberalizaciju viznog režima jer aktivnosti započete unutar Agencije kontinuirano teku.

Podsjećajući da mu je Predstavnički dom prošle sedmice produžio mandat na mjestu v.d. direktora Atikorupcione agencije do izbora direktora i njegova dva zamjenika, Krešić je izrazio uvjerenje da će Dom naroda to uraditi na prvoj narednoj sjednici, pošto sjednica koja je trebalo da bude 29. jula nije održana.

“Činjenica je da se Brisel interesovao o produžetku mandata v.d. direktora Agencije za borbu protiv korupcije”, rekao je Krešić za Srnu dodavši da danas ističe konkurs za direktora i dva zamjenika direktora Agencije, koje će izabrati posebna komisija oba doma Parlamentarne skupštine.

Prema njegovim riječima, do sada je preduzet niz aktivnosti u vezi sa funkcionisanjem Antikorupcione agencije.

“Agencija je dobila svoj pečat, određeno je da njeno sjedište bude u Istočnom Sarajevu, a preduzet je i niz administrativnih procedura”, naveo je Krešić.

On je dodao da će Antikorupciona agencija privremeno biti smještena u zgradi Državne agencije za istrage i zaštitu (Sipa), sa čijim je direktorom Mirkom Lujićem već dogovorio detalje s tim u vezi.

“Neprodužavanje mandata ne bi trebalo imati refleksiju na bezvizni režim s obzirom da aktivnosti koje su započete neće gubiti na kontinuitetu”, zaključio je Krešić, kojem je, prema ranije usvojenom zaključku oba doma Parlamentarne skupštine BiH, mandat na mjestu v.d. Agencije za borbu protiv korupcije bio do 1. avgusta.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE