• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Republici Srpskoj obilježena godišnjica "Oluje"

U Republici Srpskoj je obilježena 15. godišnjica napada na područje bivše Republike Srpske Krajine u Hrvatskoj i 13 opština u Bosni i Hercegovini.

 U Republici Srpskoj obilježena godišnjica "Oluje" Izvor: MONDO

U Srbiji i Republici Srpskoj je obilježena 15. godišnjica napada na područje bivše Republike Srpske Krajine u Hrvatskoj i 13 opština u Bosni i Hercegovini, u kome su hrvatske i muslimanske snage ubile oko 2.650 i protjerale oko 340.000 Srba.

Parastosu žrtvama "Oluje" u beogradskoj Crkvi svetog Marka, koji je služio patrijarh srpski Irinej, prisustvovavali su predsjednik Srbije Boris Tadić, potpredsjednik Vlade Jovan Krkobabić, generalni sekretar Skupštine Srbije Veljko Odalović i mnogobrojni građani i vjernici koji su ispunili crkvu i prostor ispred.

Patrijarh Irinej je u obraćanju poslije parastosa rekao da je okupljanje održano kako bi se molitveno sjetili nedužnih, koji su prije 15 godina stradali, a čija je krivica bila "prvo što su bili pravoslavni, a drugo što su bili Srbi".

Prema njegovim riječima, taj zločin, koji se nastavlja, dešava se krajem 20. i početkom 21. vijeka, u vremenima u kojem se gordimo i ponosimo naukom, demokratijom, filozofijom, umjetnošću...

"Što je još najtragičnije, taj zločin se nastavlja i traje - svijet to gleda i ništa ne čini da se onima koji su nestali nađu grobovi...", rekao je patrijarh Irinej i dodao da su oni koji su protjerani i danas na strašnim mukama - "čeznu da se vrate svojim domovima, ali im se to ne omogućava".

Na godišnicu "Oluje" oglasile su se i političke partije koje su još jednom osudile akciju hrvatskih snaga i od državnih organa i međunarodnih organizacija zatražile da utiču na Hrvatsku da obezbjedi uslove za povratak prognanih sa svojih ognjišta.

Srpski pokret obnove saopštio je da svi koji su odgovorni za egzodus nekoliko stotina hiljada Srba i nekoliko hiljada nestalih i ubijenih u hrvatskoj akciji "Oluja" 1995. moraju biti kažnjeni.

Lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica je u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima naveo je da je dužnost srpskog naroda da se sjeća svake žrtve i da se samo na istini može graditi budućnost i poštovanje među narodima na Balkanu.

Govoreći o godišnjici operacije "Oluja", zamjenik predsjednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić naveo je da država ništa nije učinila za srpski narod koji je protjeran iz Hrvatske i da "nije pokazala brigu za Srbe nad kojima je tadašnja hrvatska vlast počinila najteži zločin etničkog čišćenja poslije Drugog svjetskog rata na teritoriji savremene Evrope".

Nova Srbija je ukazala da je neshvatljivo i nedopustivo da ni 15 godina poslije ''Oluje'' nije obavljena ekshumacija svih žrtava, da se u Hrvatsku vratio zanemarljiv broj prognanih i izbjeglih i da Srbi u Hrvatskoj još, strahujući za svoju bezbjednost, moraju da kriju svoj identitet.Godišnjica akcije hrvatskih snaga na bivšu RSK obilježena je i u Republici Srpskoj.

U banjalučkom hramu Svete Trojice održan je parastos za ubijene Srbe u akciji "Oluja", a na banjalučkom groblju položeni su vijenci na spomen-obilježja poginulih srpskih boraca i civila.

Tim povodom, sinoć su u hramu Hrista Spasitelja u Banja Luci zapaljene svijeće za pokoj duša ubijenih krajiških Srba u akciji "Oluja". Paljenje svijeća tradicionalno se održava svake godine u Banja Luci u organizaciji udruženja izbjeglih Srba, kao i vladinog odbora za obilježavanje značajnih datuma u RS iz poslednjeg rata.

Hrvatska i Srbi iz Hrvatske obilježiće 15. godišnjicu oružane akcije hrvatske vojske i policije "Oluja" s pomješanim osjećanjima - za državu to je oslobodilačka akcija, a za Srbe početak najvećeg poslijeratnog egzodusa.

U hrvatskoj vojnoj operaciji "Oluja" ubijeno je i nestalo blizu 2.000 Srba, a protjerano oko 220.000, dok su u nastavku akcije u susjednoj BiH pod nazivom "Maestral 95" hrvatske oružane snage u sadejstvu sa Petim korpusom Armije BiH ubile 655 i prognale oko 125.000 Srba.


(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE