• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Beograd mora da dobije kompenzaciju

Premijer RS Milorad Dodik smatra da Srbija mora da nastavi da vodi politiku "Kosovo je Srbija" da bi u mogla da dobije neku satisfakciju.

 Dodik: Beograd mora da dobije kompenzaciju Izvor: MONDO

"Politika `Kosovo je Srbija`, dok ne dobijete određenu kompenzaciju, jeste jedina politika koja može da se vodi. Ne mislim da Kosovo treba da se dijeli, ali sjever Kosova mora da ostane u Srbiji", kaže Dodik u intervjuu za beogradski "Nin".

On ističe da minimum koji Srbija mora da dobije jeste specijalni status njene manjine u ostalim dijelovima Kosova, kao i status srpskih manastira i kulturnog blaga.

Dodik je negirao da je njegova izjava o podjeli Kosova "probni balon" vlasti u Beogradu, kao što tvrdi zvaničnik naprednjaka Aleksandar Vučić, te napomenuo da je o tome govorio i prije nekoliko godina.

"Naravno da to nije istina. Ja u tom pogledu nemam nikakvu saradnju ni sa međunarodnom zajednicom, ni sa zvaničnim Beogradom", naveo je Dodik.

Dodik kaže da je odlukom Međunarodnog suda pravde (MSP) da kosovska deklaracija o nezavisnosti nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom nastavljen kontitnuitet lošeg odnosa svijeta prema Srbiji, koja je još jednom ponižena. Premijer Srpske dodaje da Srbija mora da zna i da se volja velikih zapadnih sila po tom pitanju sigurno neće promijeniti.

Dodik je rekao da je apsurdno što bi RS trebalo da, gledajući čisto svoje interese, bude zadovoljna poslije mišljenja MSP-a o Kosovu, ali da mu je pozicija Srbije, kao matične države, najbitnija.

Dodik je rekao da je neprihvatljiva sve veća uloga Turske u regionu, ali je dodao da on ne želi da se miješa u odnose Srbije i Turske.

"Mi to uvažavamo sve dokle je to odnos Srbije i Turske i ne zadire u pitanja koja se tiču RS, ali se smatramo pozvanim da reagujemo na svaki razgovor Srbije i Turske u koji je uključena i BiH", rekao je Dodik i dodao da ga predstavnici međunarodne zajednice u neformalnim kontaktima pitaju "šta će Srbiji ovako otvoren dil sa Turskom".

Navodeći da se Turska zalaže za promjene Ustava BiH i da ne prihvata postojanje RS, Dodik je rekao da je Turska dobrodošla kada prestane da se ponaša "navijački".

Na pitanje u kakvim je odnosima sa Beogradom Dodik je rekao da RS nema kapacitete i ambicije da modelira političku scenu Srbije i da će sarađivati sa svim demokratskim predstavnicima Srbije.

On je dodao da je u redovnom kontaktu sa sadašnjim rukovodstvom Srbije i sa predsjednikom Borisom Tadićem, kao što je bio u kontaktu i kada je premijer bio Vojislav Koštunica.

"To nisu razgovori tipa `uradi nešto ili nemoj` i ni sada nije bilo takvih poziva. Mi smo racionalni ljudi i znamo kako treba da se ponašamo", rekao je premijer RS Milorad Dodik.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE