• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Političke partije umiješane u aferu “HT Mostar”

Predsjednik Kluba HDZ-a BiH u Parlamentu FBiH Mate Franjičević izjavio je da SDP BiH preko Slave Kukića kontroliše "HT Mostar".

 Političke partije umiješane u aferu “HT Mostar” Izvor: MONDO

Franjčević je još rekao  da su novcem "HT-a" finansirani HDZ 1990 i Hrvatska stranka prava.

"Ovo preduzeće je dobrim dijelom pod posrednom kontrolom SDP-a, jer je činjenica da je Slavo Kukić, koji je bio predsjednik Upravnog odbora /UO/ `HT-a,` u političkom savjetu SDP-a i vrlo blizak Zlatku Lagumdžiji", rekao je Franjičević za "Glas Srpske".

On je dodao da je Kukić i danas siva eminencija "HT-a" i mentor direktoru Stipi Prliću.

"S druge strane, na poslovanje `HT-a` uticaja imaju i stranke sa hrvatskim predznakom, u prvom redu HDZ 1990 i HSP koje su sponzorisane i finansirane iz sredstava `HT-a`", ističe Franjičević.

On smatra da je Parlament FBiH trebalo ranije da donese zaključak da nadležne institucije kontrolišu poslovanja u javnim preduzećima u FBiH, pa i u "HT Mostar", ali da za takav zaključak nije bilo dovoljno političke volje.

Prema njegovim riječima, takav prijedlog poslanika nije dobio potrebnu većinu, te da je poslije toga potpuno jasno da određene "političke strukture imaju svoja javna preduzeća u kojima kontrolišu sredstva".

"Uvjerili smo se da se u ovom preduzeću posluje svakako, ali ni u kom slučaju onako kako zahtijevaju pravila poslovanja kada je riječ o javnom novcu i javnom preduzeću. Tu ima kriminala i nedomaćinskog odnosa prema javnim sredstvima", istakao je Franjičević.

On dodaje da određenim političkim strukturama na političkoj sceni FBiH ne odgovara da se provede kontrola poslovanja i utvrdi zakonitost rada u javnim preduzećima i generalno u preduzećima koja su u vlasništvu FBiH.

Akcionari "HT Mostar" podnijeli su krivičnu prijavu Sipi, Odjeljenju za borbu protiv organizovanog kriminala Tužilaštva BiH, hrvatskom USKOK-u i njemačkoj policiji protiv dvanaestočlane organizovane kriminalne grupe zbog pronevjere 100 miliona KM.

Osim direktora "HT Mostar" Stipe Prlića, prijavljeni su i nekadašnji predsjednik UO HT-a i UO FTV-a Slavo Kukić, te urednici i novinari emisije "60 minuta" FTV-a Bakir Hadžiomerović, Sanjin Bećiragić i Zvonimir Jukić.

U prijavi se navodi da se "cijela operacija izvlačenja novca, koju u BiH nadzire Slavo Kukić, odvijala preko dvije marketinške agencije "Digitel" u Zagrebu, vrlo bliske Ivici Mudriniću i SV-RSA iz Sarajeva vlasnika Nevena Kulenovića".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE