• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Spriječili rušenje džamije u Sturbi

Desetak mještana bošnjačke nacionanosti u selu Sturba u opštini Livno nisu dozvolili rušenje džamije u izgradnji u njihovom selu blokirajući prilaz bageru.

 Spriječili rušenje džamije u Sturbi  Izvor: MONDO

Rušenje bespravno izgrađenog prizemlja i dijela prvog sprata vjerskog objekta koji bi služio za ramazansku molitvu muslimanskih vjernika iz Sturbe i vjeronauku njihove djece, bilo je naloženo rješenjem građevinske inspekcije opštine Livno.

Rušenju se pokušalo pristupiti bez asistencije policije, jer građevinska inspekcija zahtjev za asistenciju nije podnijela osam dana ranije.

Nekoliko Bošnjakinja iz Sturbe koje su se juče okupile oko džamije izgrađene bez prethodno pribavljene dozvole nadležnog opštinskog organa i saglasnosti mještana hrvatske nacionalnosti, revoltirano je poručilo da će prije poginuti nego dozvoliti da se izgrađeni dio tog vjerskog objekta sruši.

Jedna od njih, Safija Orman, rekla je novinarima da se džamija gradi na njenom zemljištu, te da zbog naloga vlasti da se izgrađeni dio objekta sruši neće dozvoliti da Hrvati prelaze preko njenog imanja da bi došli do "čaira" radi proslave Velike Gospe 15. avgusta, gdje se tradicionalno okuplja nekoliko hiljada katoličkih vjernika iz livanjskog kraja.
Radovi na izgradnji džamije u Sturbi, koja navodno ne bi imala minaret, obustavljeni su 11. jula rješenjem građevinskog inspektora koji je naredio da se izgrađeni dio objekta sruši u roku od sedam dana. To nije učinjeno, a ni jučerašnji prvi pokušaj prinudnog rušenja nije uspio.

Zbog neizvršenja rješenja inspekcije hrvatski Odbor za provođenje peticije za rušenje džamije mjesnih zajednica Vidoši, Dobro i Zagoričani pozvao je mještane ovih sela da večeras u 20.00 časova dođu na zajednički sastanak i upoznaju ih o neprovođenju zakona od strane policije u vezi sa rješenjem inspekcije za rušenje bespravno izgrađenog vjerskog objekta u Sturbi.

Na sastanku će se dogovoriti dalje mjere u vezi sa ovim objektom, navodi se u pozivu koji su potpisali predsjednik Odbora Petar Konta i član Jakov Perković.

Izgradnja džamije u Sturbi izazvala je burno reagovanje mještana Mjesne zajednice Vidoši koji u kojoj živi oko 3 500 Hrvata, koji smatraju da se džamija ne može graditi bez njihove saglasnosti.

Formirali su odbor za potpisivanje peticije za rušenje džamije koju je potpisalo više od 1 500 mještana koji su vršili stalni pritisak na inspekciju da se izgrađeni dio muslimanskog vjerskog objekta odmah sruši.

Izgradnja muslimanskog vjerskog objekta u Sturbi podigla je međunacionalne tenzije između mještana hrvatske i muslimanske nacionalnosti u ovom selu, radi čega je lokalna policija vršila svakodnevne patrole u ovom dijelu livanjske opštine.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE