• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čađo: Borba protiv terorizma nema veze sa državnim uređenjem

Ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo rekao je da borba protiv terorizma nema veze sa državnim uređenjem.

  Čađo: Borba protiv terorizma nema veze sa državnim uređenjem Izvor: MONDO

On je istakao i da je besmislena ocjena Stejt departmenta da je teritorija BiH "podložna da se koristi za terorističke operacije u Evropi" zbog toga što je decentralizovana država.

"To je klasična besmislica, jer bi u tom slučaju sve države koje nisu uređene po strogo centralističkom principu bile potencijalne osnove za širenje terorizma ili bi tamo bila loša bezbjednosna situacija", rekao je Čađo Srni i podsjetio da postoji više takvih država, poput Njemačke i drugih u Evropi, za koje se ne kaže da su pogodno tlo za širenje terorizma.

Prema njegovim riječima, razlozi koji daju prostora širenju terorizma u BiH su politička neodlučnost da se uđe u ozbiljniji rad na ovim pitanjima, ili da se ne bude direktni ili indirektni pokrovitelj terorističkim namjerama.

"To je suština problema, a nikakva centralizacija ili decentralizacija, odnosno način uređenja države, koji je uvijek odraz političkih odnosa na određenom prostoru", ocijenio je Čađo, komentarišući navode iz godišnjeg izvještaja Stejt dipartmenta.
Komentarišući stav u izvještaju o slaboj međuagencijskoj komunikaciji i sigurnosnim agencija koje se takmiče za ovlaštenja u BiH, Čađo je rekao da je tu riječ o potpunom ignorisanju činjenice i zamjeni teza, pošto su nadležnosti tih institucija jasno definisane Ustavom.

On je pojasnio da MUP RS ima jasno Ustavom definisane nadležnosti i da ne želi da te nadležnosti izgubi, "jer bi time izgubio u suštini i mogućnost da kontroliše negativne društvene pojave na prostoru na kome je nadležan".

"To je svima jasno, ali neke druge institucije žele da prigrabe te nadležnosti s ciljem da pridobiju ekskluzivitet nad određenim vrstama posla bezbjednosnog karaktera, što je, složiće se svaki iole bolji poznavalac bezbjednosnih odnosa, potpuna besmislica", dodao je Čađo.

On se složio da je saradnja institucija na nekim nižim nivoima u BiH bitno popravljena, kao i da je tačno da postoji određena vrsta problema u odnosima koji su navedeni u izvještaju Stejt departmenta.

Stejt department navodi i da su "napori zvaničnika RS na potkopavanju državnih institucija" usporili napore da se poboljšaju operativni kapaciteti BiH u borbi protiv terorizma i finansiranja terorizma.

"BiH je ostala slaba, decentralizovana država sa slabom međuagencijskom komunikacijom i sigurnosnim agencijama koje se takmiče za ovlaštenja. Svi ti faktori rezultirali su da BiH bude podložna tome da se potencijalno njena teritorija iskoristi za terorističke operacije u Evropi", smatra Stejt department.

U izvještaju se ističe da Državna agencija za istrage i zaštitu BiH, kojoj je primarna odgovornost borba protiv terorizma, ima ograničene kapacitete, ali da je poboljšala saradnju s entitetskim policijama u ovoj oblasti.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE