• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vehabija izmislio priču o bombaškom napadu

Informaciju da će biti izveden bombaški napad vehabija na neku policijsku stanicu u Tuzli izmislio je vehabija Maksim Božić (20), rodom iz Bijeljine.

 Vehabija izmislio priču o bombaškom napadu Izvor: MONDO

Ovo je za "Nezavisne novine" izjavio izvor blizak policijskim strukturama.

Božić, koji od pridruživanja vehabijskom pokretu koristi imena Mirza Gradaščević i Abu Muhamed, priču o napadu na policijsku stanicu u Tuzli "povjerio" je navodno u četvrtak, 5. avgusta, zatvorskom čuvaru u Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) Tuzla.

"Od zatvorskog čuvara je tražio da razgovara sa nekim iz MUP-a ili Sipe jer ima informacije o napadu na policijsku stanicu. Na informativnom razgovoru je priznao da je smislio priču kako bi prijavio brata, jer je čuo da je pretukao majku. Govorio je da njegov brat treba da bude u zatvoru, a ne on", ispričao je izvor za sutrašnje izdanje lista.

Policijske strukture u Tuzlanskom kantonu su, prije Božićevog priznanja, povećale bezbjednosne aktivnosti u svim policijskim stanicama jer je prvobitna informacija o napadu shvaćena vrlo ozbiljno. Izvor navodi da se informacija o novom vehabijskom napadu činila uvjerljivijom i zbog toga što je Božić u KPZ Tuzla smješten u istu ćeliju sa Naserom Palislamovićem, koji je označen kao organizator napada na Policijsku stanicu 27. juna u Bugojnu, gdje je u eksploziji poginuo policajac Tarik Ljubuškić, a šest osoba je povrijeđeno.

Policijski komesar MUP-a Tuzlanskog kantona Nedim Mutapčić rekao je da je u toku provjera ove informacije i da je stanje budnosti policije na povećanom stepenu, što je, kako je rekao, i logično nakon takvih informacija.

Maksim Božić je uhapšen u maju u tuzlanskom naselju Grabovica u kući vehabije Enesa Sejranića (23), koje tužilaštvo sumnjiči za terorizam. Kod Božića je pronađen eksploziv C4, nekoliko ručnih bombi i automatska puška, a u njegovom rokovniku pronađena je skica kako se pravi improvizirana eksplozivna naprava koja se aktivira uz pomoć mobilnog telefona.

Istražioci Sipe su tada, saznaje list, došli do saznanja da je teroristički napad trebalo da bude izveden 15. maja na Brčanskoj Malti u Tuzli, kada su porodice srpskih vojnika stradalih na tom mjestu 1992. godine polagale cvijeće, ali je taj plan osujećen Božićevim hapšenjem. Božić je na saslušanju negirao umiješanost u terorističke aktivnosti, navodeći da je pronađeni eksploziv njegovog prijatelja.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE