• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sonja Karadžić: Ambasada BiH "zatvorena" za Srbe!

Karadžić-Jovičević izjavila je za "Fokus" da tim odbrane njenog oca nema gotovo nikakvu saradnju s Ambasadom BiH u Hagu.

 Sonja Karadžić: Ambasada BiH "zatvorena" za Srbe! Izvor: MONDO

Vrata Ambasade BiH u Hagu zatvorena su za Srbe u šta su se posljednjih nekoliko godina uvjerili članovi porodica osumnjičenih za ratne zločine kojima se sudi pred Haškim tribunalom, ali i njihovi advokati koji nisu naišli na razumijevanje diplomatskih predstavnika BiH u ovoj zemlji, ocijenila je Sonja Karadžić - Jovičević, kćerka haškog optuženika Radovana Karadžića.

"Do sada su se više trudili da odmognu, nego da pomognu", navela je Karadžić-Jovičević, podsjećajući da je ambasadorka Miranda Sidran-Kamišalić zajedno sa članicama Udruženja "Majke Srebrenice", gotovo navijački pratila početak suđenja njenom ocu prošlog oktobra.

Advokat Miodrag Deretić, koji je godinama pred Haškim tribunalom branio osumnjičene za ratne zločine, smatra da bi prevashodni zadatak ove ambasade trebalo da bude briga o svim građanima ove zemlje, uključujući i Srbe, koji zbog bilo kojeg razloga zatrebaju diplomatsku pomoć dok su u Holandiji. Međutim, u praksi to nije bilo tako.

"Tu je, prije svega, riječ o isturenom odjeljenju BiH u Evropi koje ima zadatak da provodi direktive prvog čovjeka SBiH, Harisa Silajdžića, i njegovog ministra spoljnih poslova, Svena Alkalaja", ocijenio je Deretić, navodeći da se u tom kontekstu, nažalost, još jednom potvrđuje da zajednički organi na nivou BiH, koji bi trebalo da budu servisi građana ove države, to nisu.

Prema njegovim mišljenju, pojedine institucije u BiH koriste se za ostvarivanje političkih ciljeva na međunarodnoj sceni, što uglavnom čine političke stranke iz Federacije BiH.

Pritužbe na rad ambasadorke BiH ima i druga zamjenica predsjedavajućeg Komisije za spoljnu politiku parlamenta BiH Milica Marković, koja je rekla da se Miranda Sidran-Kamišalić dokazala svojim antisrpskim stavovima još dok je bila savjetnica u Misiji BiH u Strazburu, kada je još tada otvoreno lobirala za bošnjačku stranu.

"Sada to radi i intenzivnije kao ambasadorka. Čak je i pred Komisijom za spoljne poslove otvoreno rekla da će raditi u interesima bosanske nacije, šta god to bilo. Ta skandalozna izjava prošla je gotovo nezapaženo" - rekla je Markovićeva.  (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE