• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko ostaje još godinu dana?!

U Briselu planiraju donošenje odluke o produženju mandata Valentinu Incku na funkciju specijalnog izaslanika EU za BiH, i to na godinu dana.

 Incko ostaje još godinu dana?! Izvor: MONDO

Iako se očekivalo da će funkcija specijalnog izaslanika EU vrlo brzo biti prenesena sa visokog predstavnika na šefa Delegacije EU, u Briselu se planira donošenje odluke o produženju mandata Valentinu Incku na funkciju specijalnog izaslanika EU za BiH, i to na godinu dana, piše "Dnevni avaz".

U Briselu smatraju da taj transfer nije neophodan za njihove planove o jačem angažmanu. U drugoj polovini septembra trebalo bi da bude poznato ime novog šefa Delegacije EU u Sarajevu, jer je EU započela razmatranje pristiglih prijava za popunjavanje ove pozicije na koju Brisel planira postaviti jaku diplomatsku figuru sa ojačanim ovlaštenjima i punom podrškom Unije za snažniji angažman.

Rok za prijave je istekao krajem jula, a već su započele konsultacije o pravljenju najuže liste kandidata sa kojima će visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbjednost EU Ketrin Ešton obaviti intervjue.

Kako saznaje "Dnevni avaz" veliki broj diplomata je iskazao interesovanje, ali Eštonova planira da imenuje Britanca na ovu poziciju.
Ako London ne ponudi dovoljno dobro rješenje, Eštonova je spremna razmotriti i druge opcije, pod uslovom da je riječ o agilnom diplomati najvišeg ranga. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE