• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ako slažu, funkcioneri i do tri godine u zatvoru!

Funkcioneri bi zbog davanja lažne izjave tokom postupka imenovanja mogli da budu kažnjeni zatvorom do tri godine piše "Večernji list BH''.

 Ako slažu, funkcioneri i do tri godine u zatvoru! Izvor: MONDO

Kako piše list, nedavno usvojeni prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Federacije BiH u federalnom Parlamentu, po hitnom postupku, konačno su usklađeni sa Krivičnim zakonom BiH. Ujednačavanje zakonskih rješenja iz ove oblasti u cijeloj BiH jedan je od preostalih uslova koje zemlja mora ispuniti radi dobivanja bezviznog režima sa EU.

 Izmjene i dopune ovog zakona definišu da onaj ko s ciljem obmanjivanja ili održavanja u obmani tijela nadležnog za imenovanje u FBiH o tome ispunjava li uslove za imenovanje na položaj premijera ili ministra u federalnoj Vladi, odnosno za potvrdu na te položaje tokom postupka imenovanja da lažnu izjavu u pisanom ili usmenom obliku, o podatku ili informaciji potrebnoj za utvrđivanje ispunjenja uslova, a za koju je obavezan da je pruži po zakonu, te na taj način prikrije ili izmijeni činjeniice značajne za odluku o imenovanju, biće kažnjen novčanom ili zatvorskom kaznom do tri godine.

Ako počinilac takvog djela dobrovoljno opozove svoju lažnu izjavu prije nego što je donesena konačna odluka o potvrđivanju, biće kažnjen novčanom kaznom ili kaznom zatvora do šest mjeseci, a može biti i oslobođen kazne.

Kada je riječ o djelima u vezi sa organizovanim kriminalom, takođe, je došlo do izmjena, pa su tako riječi ''zločinačka organizacija'', koje su se često pominjale u sudskim procesima u BiH, sada zamijenjene riječima ''grupe za organizovani kriminal''. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE